Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Pohjois-Savossa merkittävä yksityisen osallistujan tekemä lahjoitus Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan (Pohjois-Savo)

Anna-Lisa Hallman on lahjoittanut arvokkaan 18,4 hehtaarin metsäalueen valtakunnalliseen luonnonsuojelukampanjaan.

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan tavoitteena on saada maanomistajat perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Lahjoituksia kampanjaan voivat tehdä yksityishenkilöt, yritykset, kunnat, seurakunnat, säätiöt ja yhdistykset. Kampanjassa suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta. Valtio osallistuu kampanjaan suojelemalla yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan. Suojeltuja alueita on tähän mennessä kertynyt yli 2000 hehtaaria.

Tähän mennessä Pohjois-Savosta lahjoituksia on kertynyt yhteensä 177 hehtaaria. Näistä julkisten toimijoiden tekemiä lahjoituksia on yhteensä 49,7 hehtaaria, ja yksityisten osallistujien lahjoittamia alueita 128 hehtaaria. Tuorein lisäys yksityisten osallistujien lahjoituspottiin on Anna-Lisa Hallmanin merkittävä 18,4 hehtaarin lahjoitus Kuopiosta.

- Huomattuani uutisointia Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjasta päätin osallistua tähän tärkeään asiaan. Minulle oli heti selvä asia, minkä alueen halusin suojella. Lahjoituksella halusin myös varmistaa, että suojeltava alue säilyy niin sanottuna hiilivarastona, Hallman kertoo.

Hallmanin lahjoittama metsäalue on alun perin kuulunut hänen isälleen, metsäneuvos Hugo Hukkiselle. Metsä oli jo Hukkiselle tärkeä, ja arvostus metsää ja luontoa kohtaan on säilynyt suvussa. Alkujaan suojeltu metsäala oli rehevää ja ryteikkömäistä, mutta ajan myötä puut ovat kasvaneet komeiksi.

- Alueella on paljon vanhojakin puita, ja Hallmanin lahjoitus on yksi parhaista, mitä yksityisiltä lahjoittajilta on kampanjaan saatu. Pohjois-Savossa tämä on luontoarvoiltaan merkittävin yksityishenkilön tekemä lahjoitus, Pohjois-Savon ELY-keskuksen metsänhoitaja Marko Haavisto toteaa.

Hallmanin lahjoituksen myötä Suomi saa lisää luonnonsuojelualuetta kaikkiaan 36,8 hehtaaria, sillä valtio suojelee lahjoitusta vastaavan määrän luontoa.

Lahjoituksia Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan voi tehdä vuoden 2017 loppuun saakka.
- Kampanjaan ehtii vielä osallistumaan. Riittää, että ELY-keskukseen ottaa yhteyttä ennen vuodenvaihdetta, jotta prosessi saadaan alkuun vielä tämän vuoden puolella, Haavisto kertoo.

ELY-keskukset antavat neuvontaa maanomistajille ja tekevät suojelualueiden perustamiseen liittyvät päätökset. Ympäristöministeriö vastaa kampanjan toteutuksesta ja maa- ja metsätalousministeriö valtion maiden osuudesta.

Lisätietoja:
Metsänhoitaja Marko Haavisto, 0295 026 781, marko.haavisto(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa