Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Porin seudulla nuorten onnettomuudet kasvussa (Satakunta, Varsinais-Suomi)

Porin seudulla nuorten (15–17 vuotiaiden) osuus kaikista onnettomuuksissa mukana olleista kasvoi. Vuonna 2016 nuorten osuus oli noin 16 % ja vuotta aikaisemmin 12 % kaikista henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien osallisista. Sen sijaan kokonaisuutena onnettomuuksien määrä väheni 6 % edellisestä vuodesta Porin seudulla. Kaiken kaikkiaan Porin seudun alueella (Pori, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Luvia, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Ulvila) tapahtui viime vuonna 192 tieliikenneonnettomuutta, joissa ihmisiä kuoli tai loukkaantui.

Nuoret suurin riskiryhmä

Nuorten onnettomuuksissa mopo-onnettomuudet ovat hyvin yleisiä, varsinkin 15–16-vuotiaiden keskuudessa. Myös mopo-auto-onnettomuuksia tapahtuu paljon. Kesäkuukausina ja alkusyksynä tapahtuu eniten mopo-onnettomuuksia. Mopoille ja mopoautoille tyypillisiä onnettomuuksia ovat risteyskolarit, tieltä suistumiset ja peräänajot. Näissä yhteisenä nimittäjänä on usein liian suuri tilannenopeus ja nuoren kokemattomuus liikenteestä, sekä mopon virittämiseen liittyvät ongelmat. Vanhempien kannattaakin osoittaa kiinnostusta mopoilua kohtaan ja kerrata mopoilun pelisääntöjä yhdessä nuoren kanssa.

Lisätietoa nuorista liikenteessä Liikenneturvan sivuilta: https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/nuoret-15-24-liikenteessa

Kuva: Henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa mukana olleiden ikäjakauma vuonna 2016

Onnettomuustarkastelu perustuu Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin (vuoden 2016 osalta ennakkotietoja), jotka on analysoitu Destian iLIITU-palvelun avulla. Poliisin tietoon ei tule kaikki tieliikenneonnettomuudet, varsinkin polkupyörien kaatumisonnettomuudet puuttuvat usein poliisin tilastoista, koska loukkaantuneet viedään suoraan hoitoon. Jalankulkijoiden kaatumisonnettomuudet eivät ole tieliikenneonnettomuuksia.

Lisätietoa antavat Porin seudun liikenneturvallisuuden seurantaryhmän pj. Jaakko Klang, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 0295 022797 ja Liikenneturvan edustaja Tapio Heiskanen, p. 050 3872890


Alueellista tietoa