- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Raakkua löytynyt FRESHABIT-hankkeen kartoitustöissä Karvianjoesta, Kiskonjoelta raakku kadonnut (Varsinais-Suomi, Satakunta)
FRESHABIT -hankkeen Lounais-Suomen osio toteuttaa käytännön vesistökunnostuksia Kiskonjoen ja Karvianjoen Natura-alueiden uomassa ja valuma-alueilla sekä seuraa tehtyjen toimien vaikutuksia Natura-alueiden luontotyyppien ja lajien tilaan ja erityisesti EU:n luontodirektiviin simpukkalajeihin jokihelmisimpukkaan l. raakkuun ja vuollejokisimpukkaan. Tavoitteena on näissä vanhoissa raakkujoissa inventoida lajin nykytila ja selvittää mahdollisuus pelastaa kanta. Raakun glokidiotoukka elää taimenissa ja lohissa. Lajin selviäminen edellyttää lohikalojen hyvää tilaa joissa.
Kesän 2016 sukellusinventoinneissa kartoitettiin alustavasti EU:n direktiivilajien jokihelmisimpukan eli raakun ja vuollejokisimpukan esiintymistä Karvianjoella ja Kiskonjoella. Runsaampia raakkuesiintymiä on havaittu vielä 1990-luvulla Karvianjoen yläjuoksulta. Kiskonjoessa oli niin ikään raakkuja vielä 1990-luvulla.
Karvianjoen arvokkailla koskialueita ehdittiin kartoittaa kesän aikana n. 500 metrin matkalta. Karvianjoesta löytyi 112 elävää raakkua ja runsaasti raakun kuoria. Suurin osa raakuista oli melko vanhoja, pituudeltaan n. 12-15 cm, mutta myös yksi nuorempi raakku löytyi, jonka pituus oli 6 cm ja ikä n. 10-20 vuotta. Vastaavia sukelluksia tehtiin myös Kiskonjoella, mutta vielä vuosituhannen vaihteessa paikalla sinnitellyt raakku näyttää jo kadonneen Kiskonjoesta. Vuollejokisimpukoita löytyi kuitenkin runsaasti Kiskonjoesta. Töitä jatketaan v. 2017. Jatkossa yritetään pelastaa raakkukanta keräämällä raakun glokidiotoukkia Karvianjoesta, ja kasvattamalla niitä herkän nuoruusvaiheen yli laboratoriossa, jonka jälkeen raakut voisi palauttaa Karvianjokeen.
Freshabit-hanke on Suomen kaikkien aikojen suurin EU-LIFE- hanke, jossa laaja toimijajoukko eri aloilta yhdessä parantaa sisävesien tilaa ja niistä riippuvaisen luonnon monimuotoisuutta. Sisävesien tilaa ja niistä riippuvaisen luonnon monimuotoisuutta parannetaan konkreettisilla kunnostustoimilla, uusia pysyviä menetelmiä ja käytäntöjä kehittämällä, lisäämällä tietoa ja kiinnostusta sisävesistä sekä innostamalla niiden hoitoon. Sisävesiluonnon lisäksi hankkeesta hyötyvät paikalliset yrittäjät, vesistöjen virkistyskäyttäjät sekä tulevat sukupolvet, jotka saavat nauttia puhtaammista sisävesistä. Hankkeen yhteiset verkkosivut ovat osoitteessa www.metsa.fi/freshabit
Hankevastaava Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa
Ylitarkastaja Iiro Ikonen, p. 0295 022 869
iiro.ikonen(at)ely-keskus.fi
Luonnonsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Liitteet
Kohdealueet ja kartat (pdf):
Tietoa Lounais-Suomen FRESHABIT-hankkeen kohdealueista
Kohdealuekartta_Karvianjoki
Kohdealuekartta_Kiskonjoki
Kohdealuekartta_Koko Suomi
Esite / yleisesittely (pdf):
Raakku (Metsähallitus)
FRESHABIT_yleisesittely_03122015
- Julkaisupäivä
- 22.9.2016