Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Ruostesientä paikoitellen runsaasti, sinilevätilanne melko rauhallinen (Pohjois-Karjala)

Ruostesienen aiheuttamia lauttoja vesien pinnalla

Viime päivinä Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle on tullut useita ilmoituksia veden pinnalle muodostuneista lautoista, joiden väritys on ollut ruosteenpunaista tai vaaleahkoa. Näiden lauttojen aiheuttaja ei ole levä, vaan mitä todennäköisemmin kuusensuopursuruosteen itiöiden muodostama massaesiintymä. Ilmoitukset ovat tulleet Karjalan Pyhäjärveltä, Nunnanlahden Korkeavaaran UKK-reitin varrelta sekä Puruvedeltä Mäntyrannan leirialueelta.

Alkukesän sateisuus ja meneillään oleva lämmin jakso ovat edesauttaneet itiöiden kypsymistä. Voimakkaat sateet ja ukkospuuskat voivat kuljettaa itiöitä laajoiltakin alueilta. Itiöistä muodostuneet lautat voivat olla hyvinkin suuria, sillä ne ovat vettä kevyempiä ja kelluvat vedenpinnalla. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita jne. Lämpimässä pintavedessä tämä orgaaninen massa saattaa alkaa myös haista epämiellyttävälle. Ilmiö ei ole vaarallinen, haitta on lähinnä esteettinen. Itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa

Todennäköisin ilmiön aiheuttaja on kuusen suopursuruoste (Chrysomyxa ledi), mutta asiaa ei ole saatu varmistettua vielä mikroskooppinäytteestä. Laji on ruostesienistä runsaimpia ja sitä esiintyy eniten Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä pohjoisessa, missä suopursun esiintyminen on yleistä. Sieni siirtyy itiöiden avulla kuusesta suopursuun, jossa se talvehtii rihmastona muodostaen seuraavana keväänä itiöpesäkkeitä. Itiöpesäkkeistä muodostuvat kantaitiöt levittävät sienen takaisin kuuseen. Näkyvimmin ruostesienen voi havaita kuusen nuorimman neulasvuosikerran kellastumisena heinä-elokuussa, jolloin myös helmi-itiöpesäkkeet muodostuvat ja alkavat vapauttaa itiöpölyä.

Viikon 30 sinilevätilanne Pohjois-Karjalan vakiohavaintopisteillä

Viikon 30 havaintopäivinä (26.-27.7.2016) vähän levää havaittiin Höytiäisellä sekä Suuri-Onkamolla. Muilla seurantapisteillä ei havaittu sinilevää).

Tänään 28.7. pintaveden lämpötila oli Nurmeksessa Pielisessä 22,5 °C (+3,6 °C pitkän ajan keskiarvoon verrattuna) ja Joensuussa Pielisjoessa 20,8 °C (+2,1 °C).

Muut levähavainnot

Tällä viikolla yleisöhavaintoja on tehty runsaasta sinileväesiintymästä Mekrijärveltä. Muualta sinilevähavaintoja ei ole tullut.

Levätilanteesta tiedottaminen

Kaikki levätilannetiedot kootaan Järviwikiin levätilannesivuille, www.jarviwiki.fi.  Leväkatsaukset tehdään kesä-elokuussa koko maan tilanteesta ymparisto.fi -verkkopalveluun torstaisin: www.ymparisto.fi/levatilanne. Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee leväkatsauksia tarvittaessa torstaisin kesä−syyskuussa:  www.ely-keskus.fi/web/ely/levatilanne

Lisätietoja

Ninni Rissanen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 033, ninni.rissanen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa