Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tammikuussa paukkui pakkanen (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Tammikuu oli tänä vuonna koko maassa tavanomaista kylmempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Karjalassa keskilämpötila vaihteli noin viidentoista ja seitsemäntoista pakkasasteen välillä. Normaalisti tammikuussa on noin 5 – 7 ˚C lämpimämpää.

Tammikuun sademäärä oli ympäristöhallinnon seurantapaikoilla Kontiolahdella sekä Koita- ja Jänisjoella 40 – 52 mm. Keskimääräinen tammikuun sademäärä em. paikoilla on 43 mm.

Kuukauden lopussa lumen syvyys oli maakunnan alueella vain noin puolet tavanomaisesta. Lunta oli vajaasta 20 cm:stä vajaaseen puoleen metriin. Eniten lunta oli ja on edelleen Ilomantsin itäosissa. Myös lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) oli kuukauden päättyessä em. seurantapaikoilla vain noin puolet tavanomaisesta keskimääräisestä arvosta 101 mm (kg/m2).

Järvien vedenpinnat olivat tammikuun lopussa yleisesti ottaen ajankohtaan nähden korkealla. Pielisen vedenkorkeus oli 46 cm ja Orivesi-Pyhäselän Arvinsalmen asteikon mukaan 38 cm ajankohdan pitkäaikaisen keskitason yläpuolella. Pienemmistä järvistä Kajoonjärvi oli tammikuun lopussa 12 cm, Ruunaa 35 cm ja Viinijärvi 13 cm normaalia korkeammalla.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on päättänyt aloittaa oikeutensa mukaisesti Saimaan lisäjuoksutukset ensi viikon alussa, koska Saimaan vedenkorkeus lähestyy normaalivyöhykkeen ylärajaa. Lisäjuoksutuksen, jota jatkettaneen ennalta arvioiden ainakin huhtikuun loppuun, ennustetaan vähentävän myös Orivesi-Pyhäselän veden nousun noin 5 cm:iin helmikuun aikana. Pielisen vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän lähellä nykyistä tasoa seuraavan parin viikon ajan johtuen ensi viikolle ennustetun lauhan sään lisäämästä valunnasta. Ennusteet on laadittu Suomen ympäristökeskuksessa.

Suurimpien jokien keskivirtaamat olivat tammikuussa noin puolitoistakertaisia ja pienempien (Saramojoki) jopa nelinkertaisia normaaliin verrattuna.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Ilomantsissa ja Nurmeksessa pohjavedenkorkeus oli tammikuun lopussa 13 – 46 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Routaa em. mittauspaikoissa oli keskimäärin 39 cm, kun sitä normaalisti on 20 cm.

Jäänpaksuus vaihtelee Pohjois-Karjalassa reilusta 40 cm:stä yli puoleen metriin. Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli tammikuun 30. päivä 46 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 52 cm. Pyhäselän jää oli 6 cm ja Pielisen 7 cm tavanomaista paksumpaa.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Veijo Puustinen, puh. 0295 026 217, veijo.puustinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa