Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Varsinais-Suomen ELY-keskus on YVA-lain mukaisena yhteysviranomaisena antanut Lassila & Tikanojan materiaalinkierrätyskeskusta koskevasta YVA-selostuksesta lausunnon (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Lassila & Tikanoja Oyj on suunnitellut erilaisia toimintoja sisältävän materiaalinkäsittely-keskuksen sijoittamista Uudenkaupungin  Munaistenmetsän kaatopaikka-alueelle .Tavoitteena on palauttaa jätteiden sisältämiä raaka-aineita uudelleen käytettäväksi; tarjota enemmän materiaalien uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksia, tuottaa raaka-aineita materiaalien jatkojalostusta tekeville, hyödyntää jätteitä energiana ja tarjota turvallinen loppusijoituspaikka hyötykäyttöön soveltumattomille kaatopaikkakelpoisille jätemassoille. Hankkeessa on tarkoitus aikaansaada kiertotalouteen liittyviä investointeja ja työtä Uudenkaupungin alueelle. Keskus pyrkii edistämään alueellisesti ja valtakunnallisesti luonnonvarojen uudelleenkäyttöä sekä Uudenkaupungin kehittymistä kohti hiilineutraaliutta.

Materiaalinkäsittelykeskus tulee sijoittumaan olemassa olevan kaatopaikan yhteyteen L&T:n ostamalle määräalalle.  L&T on jo aiemmin ostanut Uudenkaupungin kaatopaikan ja jätekeskuksen alueen ja sitoutunut ottamaan vastaan Uudenkaupungin yhdyskuntajätteitä vuoteen 2022 asti sekä jälkihoitamaan aluetta kaatopaikkatoiminnan loputtua.

Toimintaan sisältyy jätteiden vastaanotto ja tarkistaminen, esikäsittely ja jätemateriaalista riippuen eri vaiheita; mm. lajittelua jätejakeiden paalausta ja siirtokuormausta, seulontaa, murskausta, kuivausta ja pesua. Jätteenkäsittelykeskuksen alueella erilaisia jätteitä, massoja ja maa-aineksia välivarastoidaan tarvittaessa. Jätteiden esikäsittelyn ja mahdollisen välivarastoinnin jälkeen varsinaisia käsittelymenetelmiä ovat mekaaninen prosessi, stabilointi, kompostointi, biokaasun valmistus, alipainekäsittely, terminen käsittely ja fysikaalis-kemiallinen prosessointi. Osa jätteistä hyötykäytetään kaatopaikkarakenteissa ja osa toimitetaan kysynnän mukaan muille toimijoille hyödynnettäväksi.

Käsittelykeskukseen suunnitellaan viisi erilaista toimintalinjaa (jätelinjaa): 1. asumisen jäte (tavanomaiset jätteet), 2. mekaanisesti käsiteltävä yritysjäte (tavanomaiset jätteet), 3. yritystoiminnan sivuvirrat ja jätemassat(tavanomaiset / pysyvät / vaaralliset jätteet), 4. maa-ainekset ja ruoppausmassat (tavanomaiset / pysyvät / vaaralliset jätteet) ja 5. erilliskerätyt hyötyjakeet (tavanomaiset jätteet). Hankkeen toteutusvaihtoehdot on valittu sen mukaan, miten eri jätelinjat toteutuvat ja mitkä tällöin olisivat kokonaisuuden laitos- ja tilavaatimukset. YVA-menettelyssä on tarkasteltu seuraavia vaihtoehtoja:

VE1: Innovatiivinen ja laaja toiminta. Yhdyskuntien ja teollisuuden jätteiden vastaanotto ja käsittely, suuri mekaaninen käsittelylaitos, kierrätyspolttoaineen ja muiden jalosteiden valmistaminen, ympäristörakentaminen, maksimoitu resurssitehokkuus, turvallinen loppusijoitus sekä uusien prosessien ja liiketoimintamallien testaus.

VE2: Laaja toiminta. Teollisuuden jätteiden vastaanotto ja käsittely, pieni mekaaninen käsittelylaitos, kierrätyspolttoaineen ja muiden jalosteiden valmistaminen, maksimoitu resurssitehokkuus, Uudenkaupungin yhdyskuntajätteiden siirtokuormaus sekä turvallinen loppusijoitus.

VE3: Rajattu toiminta.  Rajattu teollisuuden jätteiden vastaanotto ja käsittely, ei mekaanista käsittelylaitosta, Uudenkaupungin yhdyskuntajätteiden siirtokuormaus ja turvallinen loppusijoitus.

VE0: Ei toteutusta.  Uudenkaupungin yhdyskuntajätteen vastaanotto 10 vuotta, kaatopaikan ylläpito 30 vuotta, vastaanotettujen jätteiden siirtokuormaus, muut toimijat käsittelevät loput jätteet.

Arvioidut ympäristövaikutukset käsittävät vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön, kaavoitukseen, maisemaan, suojelukohteisiin ja kulttuuriperintöön, kasvillisuuteen ja eläimistöön, maaperään ja pohjavesiin, pintavesiin, kaatopaikkavesiin, liikenteeseen, ilmanlaatuun, alueen melutasoon, ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen, luonnonvarojen hyödyntämiseen, jätehuollon tavoitteisiin, sosioekonomiset vaikutukset ja ympäristöriskit. Tarkastelu kattaa rakentamisen sekä toiminnan aikaiset vaikutukset.  Vaikutusten arviointi on tehty asiantuntijatyönä ja perustuu suurelta osin olemassa olevaan tietoon ja selvityksiin ympäristön nykytilasta.

Arviointiselostuksesta on annettu 6 lausuntoa. Mielipiteitä ei esitetty.

Hankkeen merkittävimmät vaikutukset syntyvät lisääntyvästä liikenteestä, toiminnan aiheuttamasta melusta, pölystä ja hajusta. Lisääntynyt liikenne tuottaa melua ja pakokaasupäästöjä voi lisätä liikenneriskejä erityisesti Peteksentiellä ja Kalannintiellä. Hajut liittyvät erityisesti yhdyskuntajätteiden käsittelemiseen. Ajoittain on myös epäedullisissa sääolosuhteissa mahdollista käsiteltävistä massoista päästä ilmaan pölyä tai ympäristöön kevyitä roskia. Haitat kohdistuvat lähiseudun asukkaisiin. Hankkeen positiivisena vaikutuksena on materiaalien hyödyntäminen ja palauttaminen kiertoon, joka on jätehuollon painopistealueena. Jätepohjaisten polttoaineiden tuotanto tarjoaa vaihtoehtoja jätteiden energiahyödyntämiselle.

Hankkeesta vastaavan näkemys on, että kielteiset ympäristövaikutukset ovat hallittavissa ja myönteiset mahdollisuudet ovat merkittäviä ja vaihtoehdot toteuttamiskelpoisia. L&T:n tavoitteena on toteuttaa ensisijaisesti laajin vaihtoehto VE 1.  ELY-keskus katsoo, että vaikutusarvioinnin perusteella vaihtoehtojen haitalliset vaikutukset eivät suoraan estä minkään vaihtoehdon toteuttamista. Vaihtoehtojen vaikutusten arviointi on kuitenkin esitetty melko yleisellä tasolla, minkä vuoksi vaihtoehtojen mukaisten toimintojen tarkentuminen ja lupamenettelyn yhteydessä esitettävä tarkempi selvitys antaa tarkemman tiedon vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuudesta erityisesti ympäristöluvan myöntämisperusteiden näkökulmasta.

Arviointiselostus on asianmukaisesti laadittu ja antaa riittävän kokonaiskuvan hankkeen ympäristövaikutuksista. Arvioinnissa on tullut esille muutamia puutteita, joiden osalta arviointiselostusta tulee täydentää ennen sen liittämistä hankkeen lupahakemuksiin tai muihin hyväksymismenettelyihin. Täydentämistarpeet ovat:

  • Luettelo arvioinnissa käytetystä keskeisestä aineistosta
  • Selvitys hankkeen lopettamistoimista ja niiden vaikutusarviointi
  • Suotovesien hallintaa koskevat mahdolliset lisätoimenpiteet
  • Keskeisten meluavien toimintojen melumallinnukset ja mahdollinen tärinävaikutus
  • Kartat, joista ilmenee sijainti vesistöihin nähden, lähialueiden asutus sekä läheiset arvokkaat luontokohteet.

ELY-keskus toteaa, että arviointi täyttää esille tuoduista asiasisältöön ja raportointiin liittyvistä puutteellisuuksista huolimatta sille asetetut vaatimukset.

Yhteysviranomaisen lausunto sekä arviointiselostus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä verkkosivulla:
Lassila & Tikanoja Oyj, Uudenkaupungin materiaalinkäsittelykeskus
(ymparisto.fi)

Lisätietoja:

ylitarkastaja Seija Savo, p. 0295 022 941


Alueellista tietoa