Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuudet käyttöön Kainuussa (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)

Kainuun alueella on otettu käyttöön hälytysajoneuvojen liikennevaloetuudet. Satelliittipaikannukseen ja langattomaan tietoliikenteeseen perustuva järjestelmä kattaa
Kainuussa kaikki 20 liikennevaloristeystä ja toistaiseksi 14 hälytysajoneuvoa.

Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa on otettu käyttöön hälytysajoneuvojen liikennevaloetuudet. Satelliittipaikannukseen ja langattomaan tietoliikenteeseen perustuva järjestelmä on ollut koekäytössä loppukesästä saakka. Järjestelmä pakottaa liikennevalot vihreälle hälytysajossa olevan ajoneuvon lähestyessä risteystä. Etuudet on toteutettu kaikissa liikennevaloristeyksissä ja kaikille tulosuunnille. Etuus käynnistyy risteyksen pisimmän minimivihreän ja suoja-ajan jälkeen siten, että hälytysajoneuvon saapuessa tulosuunta olisi mahdollisuuksien mukaan jo tyhjä muusta liikenteestä.  Etuuden jälkeen liikennevalot palautuvat nopeasti normaaliohjaukseen, mutta jollakin tulosuunnalla vihreä voi toteutua mahdollisesti vasta seuraavassa liikennevalokierrossa. Kaikki järjestelmän toiminnot ovat automaattisia.            

Kainuussa käyttöönotetut liikennevaloetuudet ovat Oulun seudulla kolmen vuoden ajan käytössä olleen järjestelmän laajennus.  Raahessa, Ylivieskassa ja Kuusamossa vastaavat etuudet otettiin käyttöön viime vuonna. Kainuun laajennuksen jälkeen järjestelmässä on kaikkiaan noin 200 risteystä ja yli 70 hälytysajoneuvoa. Kainuun alueelta järjestelmän piirissä on 20 liikennevaloristeystä ja 14 hälytysajo-neuvoa. Toistaiseksi liikennevaloetuuksia ei ole otettu vielä käyttöön kaikissa Kainuun alueen paloautoissa ja ambulansseissa.

Liikennevaloetuusjärjestelmän ovat tilanneet Kainuun pelastuslaitos, Kainuun sosiaali- ja terveyden-huollon kuntayhtymä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Kajaanin kaupunki sekä Kuhmon kaupunki.  Järjestelmän toimittaja on Signal Partners Oy. Kainuun järjestelmälaajennus maksoi kaikkiaan 77 000 euroa.

Lisätietoja antavat

Signal Partners Oy, Samu Oja, puh. 040 509 0900, [email protected]
Kainuun pelastuslaitos, Petri Vehniäinen, ouh.  040 548 4112, [email protected]
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Jukka Angerman, puh. 044 797 0150, [email protected]
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Jani Huttula, puh. 0295 038 246 , [email protected]
Kajaanin kaupunki, Jari Kauppinen, puh. 044 710 0034, [email protected]
Kuhmon kaupunki, Jari Juntunen, puh. 044 725 5254, [email protected]


Alueellista tietoa