Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Suomussalmen Vienan reitin kunnostus on valmistunut

Kainuun ELY-keskus on saanut valmiiksi kunnostustyöt historiallisella Vienan reitillä Suomussalmella. Reitti siltoineen ja muine rakenteineen luovutetaan Suomussalmen kunnalle, joka jatkossa vastaa sen käytöstä ja kunnossapidosta. Luovutustilaisuus pidetään Suomussalmen kunnanvirastolla perjantaina 28.9.2012 klo 9.00. Tilaisuuden jälkeen Vienan reittiä esitellään paikan päällä. Maastoon mennään kunnanvirastolta omilla autoilla.

Vienan reittiä pitkin kuljettiin Suomesta Venäjälle ja takaisin 1600-luvulta lähtien aina 1800-luvulle saakka. Vuokinlatvan rajapaikan eli silloisen rajanylityspaikan kautta kulkenut reitti oli Suomen autonomian ajalla kulkukauppiaiden eniten käyttämä reitti Vienan Karjalasta Suomeen. Vienan reitin läntinen pää on Suomussalmen Vuokkijärven Vängänkylässä. Sieltä reitti kulkee Kevättijärven eteläpuolelta Palojärven pohjoisrannan kautta Hyryn kylän kaakkoispuolelle, josta se jatkaa itäkoilliseen. Viianginjärven ylityksen jälkeen reitti jatkuu Viiangin kylältä valtakunnan rajalle. Mittaa reitille tulee noin 25 kilometriä.

Reitin kunnostuksesta teki aloitteen Suomussalmen Vuokin kyläyhdistys vuonna 2006. Vuonna 2008 sovittiin hoitosuunnitelman laatimisesta, ja hoidon periaatesuunnitelma valmistui 5.1.2009. Reitin hoitotyö käynnistyi kesällä 2010 ja työt ovat nyt valmistuneet. Käsitelty alue rajoittuu noin 20 kilometrin matkalle Vängänkylän ja Viiangin rajavyöhykkeen väliin.

Vienan reitin kunnostuksen tavoitteena on ollut säilyttää polkumainen muinaismuistokohde ja tehdä jalankulku mahdolliseksi ilman venettä ja kahluusaappaita. Hoitotoimenpiteet on tehty mahdollisimman varovasti, jotta luontoon ja rakenteiden jäännöksille ei tulisi vahinkoja. Konetyötä on tehty vain kohteissa, joissa käsivoimat eivät riittäneet. Esimerkiksi Porrasjoen rakenteet asennettiin kokonaan käsityönä. Jopa sillan maatuen pystysidontapaalut juntattiin maahan puisella käsijuntalla. Varovaisella käsityöllä on varmistettu, että luonto korjaa rakentamisen vähäiset jäljet hyvin nopeasti.

Kainuun ELY-keskus toteutti Vienan reitin kunnostushankkeen ympäristönhoitotyönä eli yty-työnä. Muinaismuistokohteen hoitosuunnitelman tekemistä ohjasi Museovirasto. Suomussalmen kunta hankki maanomistajasopimukset ja on sitoutunut reitin kunnossapitäjäksi.

Kunnostuksissa tehtiin miestyötä yhteensä 21 henkilötyökuukautta. Miestyökustannukset olivat yhteensä 61 000 euroa ja tarvike- sekä konekustannukset noin 14 000 euroa (alv 0 %).

Lisätietoja:
Kainuun ELY-keskus, yksikön päällikkö Kari Pehkonen, puh. 029 502 3856,
vesihuoltoinsinööri Jari Pesonen, puh. 029 502 3861.

Linkki: Vienan tiellä, Historiallista taustaa Suomussalmen Vuokin reitille Venäjän Karjalaan, Heikki Rytkölä, Kainuun Ympäristökeskus, 2006

Liite: Kartat (1:300 000 ja 1:150 000) Vienan reitistä Suomussalmella


Alueellista tietoa