Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Fingrid Oyj:n Keski-Suomi–Oulujoki 400 kilovoltin voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on päättynyt
Voimajohtohankkeen perusteena ovat kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n lakisääteiset kantaverkon ylläpito- ja kehittämisvelvoitteet. Hankkeen taustalla on Suomen etelä-pohjoissuuntaisen sähkönsiirtokapasiteetin lisääminen ja siihen liittyen sähkömarkkinoiden kehittämiseksi tehtävä maiden välisten rajajohtoyhteyksien vahvistaminen sekä uudet tuotantoinvestoinnit kuten tuulivoima- ja ydinvoimahankkeet. Verkon uudistamisella varmistetaan ja ylläpidetään kantaverkon korkea käyttövarmuus myös tulevaisuudessa ja parannetaan energiatehokkuutta vähentämällä siirtohäviöitä.

Kantaverkon pitkän aikavälin kehittämissuunnitelman mukaisesti uusi 400 kilovoltin voimajohtoyhteys korvaa käyttöikänsä loppuun tulevaa 220 kilovoltin järjestelmää, joka on rakennettu 1940- ja 1950-luvuilla. 220 kilovoltin verkosta on jo luovuttu Etelä-Suomessa Jämsään saakka.

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa yhteysviranomaisena toiminut Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on antanut lausunnon ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta lähes vuoden kestäneen arviointimenettelyn päätteeksi. Arviointityön on tehnyt kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n toimeksiannosta konsulttitoimisto Sito Oy Espoosta. Arviointiselostus liitteineen on noin 500-sivuinen.

Työ on ollut tavanomaista suurempi, koska arvioitavaa voimajohtoreittiä vaihtoehtoineen oli n. 560 km:n pituudelta. Lopullisen rakennettavan voimajohdon pituus on noin 300-340 km. Voimajohto sijoittuu pääosin nykyisten 220 tai 400 kilovoltin voimajohtojen paikalle tai rinnalle. Uuteen maastokäytävään sijoittuvia johtoreittejä selvitettiin lyhyillä osuuksilla, joiden pituus on yhteensä noin 30 kilometriä. Arviointiselostus sisältää neljä luonnonsuojelulain mukaista Natura-arviointia sekä mm. ihmisten elinolosuhteisiin, maisemaan ja maankäyttöön kohdistuvat vaikutustarkastelut.

Arviointiselostus oli nähtävänä mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten 8.8.–28.9.2012 niiden 22 kunnan ilmoitustaululla, joita hanke vaihtoehtoineen koskee. Kuulemisessa yhteysviranomainen sai 35 lausuntoa ja mielipidettä.

Arvioinnin mukaan pohjoisen hankealueen vaihtoehdoista ei voida osoittaa ympäristövaikutusten kannalta parasta reittivaihtoehtoa yhtä selkeästi kuin hankealueen eteläosassa. Vertailu useiden osatekijöiden kannalta osoittaa eteläisen 1B vaihtoehdon Laukaa–Multia haitallisemmaksi kuin vaihtoehdon 1A, missä nykyistä johtoaukeaa ei tarvitse leventää.

Yhteysviranomainen toteaa loppulausunnossaan, että arviointiselostus täyttää YVA-lain (468/94) asettamat vaatimukset. Arviointimenettely antaa hankkeesta vastaavalle hyvät edellytykset ympäristövaikutusten huomioon ottamiseksi hanketta koskevassa päätöksenteossa. Seuraavaksi kantaverkkoyhtiö Fingrid valitsee toteuttavan reittivaihtoehdon ja aloittaa sen tarkemman suunnittelun.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Esa Mikkonen, puh. 0295 024 785


Alueellista tietoa