- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Kunta- ja Järjestö-Helmi -erityisavustushaku
Erityisavustushaulla avustetaan Helmi-elinympäristöohjelman mukaisia luonnonhoitohankkeita.
Helmi-ohjelman pääasiallisena tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla vesi- ja rantaluontoa. Ohjelman toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Kunta- ja Järjestö-Helmillä tavoitellaan toimijajoukon laajentamista ja Helmi-ohjelman vaikuttavuuden kasvattamista.
Avustushakujen toteuttaminen ja niihin liittyvien valtionavustuspäätöksien tekeminen on keskitetty koko maan osalta Uudenmaan ELY-keskukselle.
Toimi näin
Kunta- ja Järjestö-Helmen avustushaku oli tammikuussa 2024. Hankkeiden tulee valmistua viimeistään 31.10.2025 mennessä. Vuonna 2025 ei ole avustushakua ja todennäköisesti sitä ei järjestetä myöskään vuosina 2026 tai 2027.
Avustuksen haku ja hallinnointi tapahtuu sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa. Konsortioissa hakemuksen tekee päähakija, joka vastaa hankkeesta.
Täytä hakemus huolellisesti. Puutteellinen hakemus pitkittää asian käsittelyä.
Laadi ja liitä hakemukseen vaadittavat liitteet:
Hankkeen suunnitelma eli selvitys hankeen taustasta, toimenpiteiden toteuttamistavasta, aikataulusta, tavoitteista, merkittävyydestä ja kestävyydestä.
Hankkeen kustannusarvio, rahoitussuunnitelma sekä kustannuserittely.
Hankkeen edellyttämät luvat ja suostumukset, kuten maanomistaja- ja vesialueen omistaja- ja haltijasuostumukset.
Kartta toimenpiteistä (jos mahdollista, paikkatietomuodossa) ja kaavaote voimassa olevasta kaavasta ja kuvaus kaavoitustilanteesta.
Mahdollinen yhdistysrekisteriote.
Konsortioiden osalta yhteistyösopimukset hankkeen muiden osallistujien osalta.
Jos Uudenmaan ELY-keskus pyytää täydentämään hakemusta, toimita pyydetyt täydennykset asetettuun määräaikaan mennessä tai neuvottele lisäajasta viranomaisen kanssa.
Uudenmaan ELY-keskus tekee asiasta päätöksen, joka toimitetaan asiointipalveluun.
Näin haet avustuksen maksatusta
Hae avustuksen maksatusta KEHA-keskukselta aluehallinnon asiointipalvelussa päätöksen mukaisesti.
Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Täytä hakemus huolellisesti Maksatukset-välilehdellä ja liitä siihen vaaditut liitteet.
Kenelle ja millä ehdoin
Avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset ja säätiöt, sekä vesiosuuskunnat. Hankkeiden tulee kohdentua Helmi-ohjelman mukaisten teemojen arvokkaisiin elinympäristöihin. Kustannuksia voi syntyä hankkeen toteuttamisen aikana vasta siitä lähtien, kun ELY-keskus on tehnyt hanketta koskevan valtionavustuspäätöksen. Avustuksen myöntäminen perustuu kokonaisharkintaan ja arviointiin hankkeiden odotetusta vaikuttavuudesta luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi.
Jos hankkeet kohdistuvat yksityisille maille, hakiessa tulee ottaa huomioon valtiontukisäännökset ja varmistaa maanomistajan suostumus hankkeeseen kirjallisesti. ELY-keskus ei myönnä avustusta hankkeille, jotka tuottavat suoraan rahallista hyötyä.
Hyväksyttäviä kustannuksia ovat välittömästi hankkeen toteuttamiseen liittyvät hankintakustannukset ja hanketta varten palkattujen työntekijöiden kustannukset. Myös hankkeeseen kiinteästi kuuluvat inventointeihin, suunnitelmiin ja vaikutusten seurantaan liittyvät kustannukset ovat hankkeen hyväksyttäviä kustannuksia silloin, kun myös konkreettiset hoitotyöt toteutetaan hankkeen aikana, tai niille on varmistettu muu rahoitus ja aikataulu.
Avustusta voidaan myöntää myös muihin kustannuksiin, esimerkiksi hankkeeseen liittyviin viestinnän ja informaatio-ohjauksen kustannuksiin, merkittäviä luontoarvoja suojaaviin rakenteisiin, koulutukseen tai arvonlisäverokustannuksiin, jos arvonlisävero jäisi avustuksen saajan lopullisesti maksettavaksi.
Avustusta myönnetään enintään 80 % hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Erityisistä syistä avustusta voidaan myöntää enintään 95 % kokonaiskustannuksista.
Talkootyötä ei voida sisällyttää hyväksyttäviin kustannuksiin. Talkootyön merkittävä määrä hankkeen toteutuksessa voi olla perusteena korkeammalle avustusprosentille. Tällöin tehdystä vastikkeettomasta työstä tulee pitää tuntikirjanpitoa, ja liittää se päätöksen ohjeiden mukaisesti maksatushakemukseen.
Avustuksella ei tueta rakennettujen hulevesikosteikoiden kunnostamista tai luomista, eikä perinnebiotooppeja, joita on perustettu tai perustetaan siten, että niiden kasvillisuus on syntynyt siemeniä kylvämällä tai istuttamalla. Avustuksella ei saa olla päällekkäisyyttä maatalouden ympäristösopimuksen velvoitteiden kanssa, tai että tarve toimille johtuisi velvoitteiden laiminlyönnistä. Metsäisissä elinympäristöissä avustusta myönnetään vain suojelualueille.
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Valtioneuvoston asetus elinympäristöjen kunnostus-, hoito- ja ennallistamishankkeisiin vuosina 2021-2030 myönnettävästä valtionavustuksesta
https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f8075f348
Verkkoasiointi
Tulostettavat lomakkeet
Päivitetty: 05.06.2024