- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Ympäristövahinkomaksu
Veroluonteisilla ympäristövahinkomaksuilla kerätään varoja ympäristövahinkorahastoon. Rahastosta maksetaan korvaus ympäristön pilaantumisen torjunnasta, ja pilaantuneen ympäristön ennallistamisesta aiheutuneista kustannuksista sekä aiheutuneesta vahingosta, kun korvausta ei saada perittyä varsinaiselta vastuutaholta. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi maksukyvyttömyyden vuoksi tai siksi, että vastuutahoa ei saada selvitettyä. Lisäksi rahastosta myönnetään harkinnanvaraisia avustuksia pelastustoimen järjestämisestä vastaaville tahoille ympäristövahinkojen torjunnan hankintoihin.
Ympäristövahinkorahasto korvaa lakisääteisen ympäristövahinkovakuutuksen sekä öljysuojarahaston. Ympäristövahinkorahastoon kerätään varoja vuosittain, kunnes rahaston pääoma ylittää 30 miljoonaa euroa, jolloin maksunkanto keskeytetään. Maksua aletaan kantaa uudestaan, kun rahaston pääoma alittaa 15 miljoonaa euroa.
Ympäristövahinkomaksu on joko kertaluonteinen tai vuosittainen. Maksun suuruus on arvioitu toimialakohtaisesti ympäristön pilaantumisen vaaran mukaan. Velvollisuus maksaa ympäristövahinkomaksua perustuu ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan harjoittamiseen. Käytännössä maksuvelvollisuus koskee suurinta osaa ympäristönsuojelulain perusteella lupa-, ilmoitus- ja rekisteröintivelvollisia toimintoja. Maksuvelvolliset toiminnat on lueteltu ympäristövahinkorahastolain liitteissä. Tiedot maksuvelvollisista toiminnoista ylläpidetään ympäristönsuojelun tietojärjestelmässä.
Ympäristövahinkorahaston maksunkantoviranomaisena toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Maksunkantoviranomainen tekee maksupäätöksen ympäristönsuojelun tietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella. Maksupäätös toimitetaan maksuvelvolliselle toiminnanharjoittajalle yrityksen viralliseen postiosoitteeseen. Lasku toimitetaan erikseen. Ympäristövahinkomaksua koskevaan maksunkantoviranomaisen päätökseen voi vaatia oikaisua. Oikaisuvaatimuksesta annettuun päätökseen voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.
Toimi näin
Ilmoita toiminnan aloittamisesta, muuttamisesta ja lopettamisesta (valtion ympäristönsuojeluviranomaisen valvomat toiminnat) sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa. Tee ilmoitus kohdassa “Ympäristönsuojelun raportointipalvelu -YLVA”. Valitse tämän jälkeen tehtävä ”Ilmoitus toiminnan muutoksista”.
Ilmoituksen voi tehdä myös suoraan maksunkantoviranomaiselle tai valvontaviranomaiselle (kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvomat toiminnat).
Lisätietoja voit tarvittaessa kysyä ympäristöasioiden asiakaspalvelusta tai sähköpostitse suoraan maksunkantoviranomaiselta, eli Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta: [email protected].
Kenelle ja millä ehdoin
Ympäristövahinkomaksuvelvollinen on toiminnanharjoittaja, joka harjoittaa ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaa toimintaa. Käytännössä maksuvelvollisuus koskee lähes kaikkia ympäristönsuojelulain perusteella luvan- ja ilmoituksenvaraisia sekä rekisteröitäviä toimintoja.
Ympäristövahinkomaksuvelvollisuus ei koske
valtion virastojen, laitosten tai liikelaitosten harjoittamaa toimintaa,
kuntien tai kuntayhtymien tai kunnallisten liikelaitosten harjoittamaa toimintaa, eikä
Suomen evankelisluterilaisen kirkon tai Suomen ortodoksisen kirkkokunnan tai niiden seurakuntien harjoittamaa toimintaa.
Julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamiseksi yllä mainittu poikkeus ei koske valtion ja kuntien omistamia yhtiöitä.
Toiminnanharjoittajalla on velvollisuus ilmoittaa maksunkantoviranomaiselle uuden ja muuttuneen toiminnan aloittamisesta sekä toiminnan päättymisestä.
Ilmoitus toiminnan aloittamisesta, muuttamisesta ja lopettamisesta tehdään sähköisesti lomakkeella ”Ilmoitus toiminnan muutoksesta” aluehallinnon asiointijärjestelmässä (valtion valvomat kohteet). Ilmoituksen voi tehdä myös suoraan maksunkantoviranomaiselle tai valvontaviranomaiselle (kunnan valvomat kohteet).
Velvollisuus maksaa vuosittaista ympäristövahinkomaksua päättyy sen vuoden lopussa, jona toiminta on päättynyt ja toiminnanharjoittaja on ilmoittanut tästä. Poikkeuksena tähän velvollisuus maksaa vuosittaista ympäristövahinkomaksua kaivostoiminnasta ja kaatopaikasta päättyy sen vuoden lopussa, jona kaivannaisjätteen jätealueiden tai kaatopaikan sulkeminen ja muut jätteen käsittelytoiminnalle määrätyt sulkemista koskevat toimet on toteutettu.
Palvelu on maksullinen.
Päivitetty: 05.06.2024