Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Mäntyharjun säiliövuoto-onnettomuuden haittojen minimoiminen jatkuu (Etelä-Savo, Kaakkois-Suomi)

Mäntyharjun Kinnin lähialueen vesien metyyli-tert-butyylieetteri (MTBE) pitoisuuksia on tarkkailtu onnettomuusviikonlopusta 7.4. lähtien. Tarkkailua on laajennettu havaintojen ja tulosten perusteella. Tällä viikolla vesinäytteitä on otettu onnettomuusalueen ja Sarkaveden välisistä ojista ja puroista, Sarkavedestä, Vuohijärvestä sekä lähialueen kaivoista.

Alkuviikolla otettujen näytteiden mukaan Sarkaveden pitoisuuksissa on lievää laskua. Pajulammesta ei ole saatu näytteitä jäätilanteen vuoksi. Vuohijärven pohjoisosassa on MTBE:tä todettu Hillosenselän ja Isoselän tasolla. Vuohijärven eteläisempiin osiin MTBE ei ole vielä kulkeutunut.

Tutkimustulokset ja näytteenottopisteet esitetään VR Groupin verkkosivuilla (http://www.vrgroup.fi/kinni) julkaistavissa kartoissa. Näytteitä otetaan jatkossa tarkkailuohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja keskiviikkoisin. Tulokset valmistuvat muutamassa vuorokaudessa. Seuraavan kerran näytteitä otetaan ensi maanantaina 30.4.2018.

MTBE haisee jo hyvin pieninä pitoisuuksina ja sen asetonimainen haju on voimakkainta onnettomuusalueen lähivesistöissä (Kärmelampi, Ojantauksenlampi, Pajulampi ja Sarkaveteen laskevien uomien läheisyydessä). Samoilla alueilla veden MTBE-pitoisuudet ovat olleet korkeimpia.

Suosituksia veden käytölle

Tämän hetken tulosten perusteella annetaan seuraavat suositukset vedenkäytölle:

  • Kaivot: Kärmelammen, Ojantauksenlammen, Pajulammen ja Sarkaveden eteläosan rantakiinteistöjen kaivojen vettä ei suositella käytettäväksi talous-, pesu- tai löylyvetenä, mikäli kaivo sijaitsee rannan välittömässä läheisyydessä.
  • Pintavesi: Pajulammen vettä ja Sarkaveden vettä Pajulammen korkeudelta Voikoskelle saakka (Sarkaveden eteläosa) ei suositella käytettäväksi talous-, pesu- tai löylyvetenä. Myöskään Vuohijärven vettä ei suositella käytettäväksi talous-, pesu- tai löylyvetenä Voikosken ja Kinansaaren välisellä alueella eikä Kinansaaren itäpuolella, sen eteläkärkeen asti.
  • Yleisesti vettä ei tulisi käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä, jos haju- tai makuhaittaa esiintyy.
  • Uimista Pajulammessa ja Sarkaveden eteläosassa ei suositella.

Vaikka veden keittäminen haihduttaa MTBE:tä, sitä ei suositella, sillä keitettäessä MTBE haihtuu sisäilmaan. Sama koskee löylynheittoa. Erilaiset vedensuodattimet ja vedenpuhdistuslaitteet eivät myöskään luotettavasti poista MTBE:tä talousvedestä.

Veden käyttösuosituksia tarkennetaan uusien tulosten myötä. Suositukset julkaistaan VR Groupin verkkosivuilla (http://www.vrgroup.fi/kinni).

Korvaavaa talousvettä voi noutaa päivittäin klo 16.00 – 18.00 osoitteesta Mouhuntie 647. 

Puhdistustoimenpiteet jatkuvat

Onnettomuusalueen ja Kärmelammen väliselle alueelle on rakennettu patoallas, jonne haitta-ainepitoista vettä pumpataan. Altaalla estetään MTBE:n leviäminen eikä sitä enää pääse Kärmelammen alapuoliseen vesistöön. Menetelmiä MTBE:n poistamiseksi patoaltaan vedestä selvitetään parhaillaan.

Maanrakennustyöt patoallasalueella jatkuvat ja suunnittelu altaan korottamiseksi on käynnissä. Rakentamista on hidastanut teiden heikko kunto.

VR Group avasi perjantaina 27.4. Kinnin alueen asukkaille ja mökkiläisille kohdistetun puhelinpalvelun numerossa 0203 32030 (0,088 € /min).  Palveluun voi soittaa ma-pe klo 8.00–18.00, la-su ja juhlapyhinä klo 10.00–14.00.

Taustaa

Onnettomuus tapahtui lauantaina 7.4., kun Mäntyharjun Kinnin seisakkeella tilapäisessä säilytyksessä ollut 50 junavaunun letka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle, ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen. Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui. Säiliössä oli 61 tonnia MTBE:tä, jota valui maahan 35 tonnia.

Lisätietoja:

VR:

VR:n palvelunumero 0203 32030 (ma-pe 8-18, la-su + juhlapyhät 10-14)

Etelä-Savon alue (Mäntyharju):

Ylijohtaja Pekka Häkkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4153, pekka.j.hakkinen(at)ely-keskus.fi
Terveystarkastaja Marko Nyyssönen, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, p. 044 794 5330, marko.nyyssonen(at)mikkeli.fi (talous/kaivovesi)
Ympäristötarkastaja Raija-Leena Heino, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, p. 044 794 4718, raija-leena.heino(at)mikkeli.fi
Ympäristöpäällikkö Hanna Pasonen, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, p. 044 794 4715, hanna.pasonen(at)mikkeli.fi
 

Kaakkois-Suomen alue (Vuohijärvi):

Hydrobiologi Jouni Törrönen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 296, jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
Ympäristöjohtaja Hannu Friman, Kouvolan ympäristöpalvelut, p. 020 615 7900, hannu.friman(at)kouvola.fi
Ympäristöterveystarkastaja Piritta Lehtonen, Kouvolan ympäristöpalvelut, p. 020 615 8005, piritta.lehtonen(at)kouvola.fi (talous-/kaivovesi)


Alueellista tietoa