Navigointivalikko
Valtakunnallisia uutisia

Valtakunnallisia uutisia

UUTISIA

Leiriytyminen ja tulenteko jokaisenoikeudella - ota huomioon ainakin nämä asiat

Leiriytyminen ja tulenteko jokaisenoikeudella - ota huomioon ainakin nämä asiat Kuvaaja Matti Hietala Jokaisenoikeudella saa telttailla siellä missä liikkuminenkin on sallittua. Taajamissa maankäyttö rajoittaa huomattavasti tätä oikeutta, koska telttailusta ei saa aiheutua ”vähäistä suurempaa...

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan...

Hyljekorvausten haku aukeaa ja uudet investointitukitasot tulevat voimaan

Hyljekorvausten haku aukeaa ja uudet investointitukitasot tulevat voimaan Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta kaupallisille kalastajille maksettavien hyljekorvausten hakumenettely aukeaa kesäkuussa, ja haettaviksi tulevat vuosien 2022 ja 2023 korvaukset. Lisäksi EMKVR:n...
Lisää uutisia
Valtakunnallisia uutisia
null Valkoposkihanhien pääjoukot jättivät Suomen

Valkoposkihanhien pääjoukot jättivät Suomen

Viikko sitten Suomeen saapuivat valkoposkihanhien pääjoukot, mutta ohimuutto koilliseen Venäjälle jatkui saman tien. Nyt yli miljoonaisesta Barentsinmeren pesimäkannan valkoposkihanhista lienee Suomessa enää pieni vähemmistö. Loputkin arktiset hanhet muuttavat Suomesta tulevana viikonloppuna. Sen sijaan Suomen oma pienempi kanta on jo pesimässä.

Valkoposkihanhien muutto edistyi odotetun rivakasti hyvässä myötätuulessa. Viikko sitten saapui Suomeen lajin pääjoukot, mutta ohimuutto koilliseen Venäjälle jatkui saman tien. Esimerkiksi viikonlopun muuttohuipussa matkasi hanhia yötä päivää. Nyt yli miljoonaisesta Barentsinmeren pesimäkannan valkoposkihanhista lienee Suomessa enää pieni vähemmistö. Sen sijaan Suomen oma pienempi kanta on jo pesimässä.

Viikko sitten maanantaina alkanut huippumuutto jatkui voimakkaana tiistaina 14.5.2024. Tällöin suurin muuttajamäärä laskettiin BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan Savonlinnan Punkaharjulta, yhteensä 118 000 valkoposkihanhea ja lajilleen määrittämätöntä hanhea. Keskiviikon 15.5. selvästi suurin muuttajamäärä laskettiin Porvoon Kortasskäriltä, yhteensä 170 000 hanhea. Muutto jatkui läpi viikon, mutta torstaina ja perjantaina tuuli painoi suurimman osan hanhista kaakkoisrajan Venäjän puolelta ohi. 

Myötätuulessa viikonloppuna koettiin seuraava huipennus, jolloin kymmeniä tuhansia muuttavia valkoposkihanhia havaittiin Hangosta itärajalle. Suurimmat paikkakohtaiset muuttajamäärät olivat lauantain 18.5. Joensuun Kiihtelysvaaran 23 500 sekä sunnuntain 19.5. Porvoon Söderskärin 37 800 hanhea. Jälkimmäisenä päivänä havaittiin Etelä-Ruotsissa Malmön pohjoispuolella 93 000 valkoposkihanhea muuttolennossa. Näistä ilmeisesti suurin osa ohitti Suomen pimeän aikaan.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lue lisää

Valkoposkihanhien pääjoukot jättivät Suomen, ELY-keskuksen tiedote 21.5.2024 (sttinfo.fi)

Lisää uutisia

Alueellista tietoa


Päivitetty: 21.05.2024