Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristövuosi 2024: Tiukkaa valvontaa ja tekoja vihreän siirtymän eteen 

Vuosi 2024 oli Pirkanmaan ELY-keskukselle kiireinen ja merkittävä ympäristöasioiden osalta. Tiukka valvonta ehkäisi edelleen suurempia ympäristöhaittoja. Jätehuollon tuottajavastuun valvonnassa panostettiin erityisesti ulkomaisiin verkkokauppoihin. Vihreän siirtymän hankkeita vauhditettiin yhteistyöllä. 

Lue lisää vuoden keskeisistä saavutuksista ja haasteista. 

Kuva: Unsplash

Tiukka valvonta ehkäisee ympäristöhaittoja 

Yksi viime vuoden puhutuimmista valvontatapauksista Pirkanmaalla oli Remeo Refining Oy:n jätteenkäsittelylaitoksella useita päiviä jatkunut tulipalo Ruskon alueella Tampereella. Palosta aiheutui hajua ja haittoja kaupunkiin. Sen taltuttamiseen tarvittiin tiivistä viranomaisyhteistyötä. 

Pirkanmaan ELY-keskus hoitaa Ruskon, kuten myös vajaan 300 muun laitoksen ympäristöluvan valvontaa. Pelkästään viime vuonna teimme muun muassa 138 tarkastuskäyntejä laitoksille. Selvitämme ja valvomme ympäristönsuojelulain mukaisesti, aiheuttaako laitoksen toiminta haittaa ympäristölle. Edellytämme valvonnassa myös erilaisia selvityksiä laitoksen ympäristövaikutusten selvittämiseksi. 

– Ympäristön valvonnalla on keskeinen rooli alueen ekologisen ja taloudellisen kestävyyden varmistamisessa. Suunnitelmallinen valvontamme keskittyy ympäristövaikutuksiltaan merkittäviin toimintoihin, sanoo ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Mari Rajala

Käytännössä valvonnalla on erittäin tärkeä rooli, jotta laajempia ympäristövahinkoja ja asumishaittoja ehkäistään. Viranomainen valvoo toimintaa valvontasuunnitelman mukaisesti, mutta viime kädessä toiminnanharjoittajalla on vastuu toimia lain mukaan. 

Kantaverkkohankkeessa vauhditettiin vihreää siirtymää yhteistyöllä 

Pirkanmaan ELY-keskuksen YVA-menettelyssä ohjaama 10 kunnan ja neljän maakunnan voimajohtohanke on esimerkki siitä, miten yhteistyö on avainasemassa vihreän siirtymän vauhdittamisessa. 

– Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelemme sen eteen, että alueemme olisi paitsi elinvoimainen, myös ympäristöltään kestävä tulevaisuudessakin, sanoo Mari Rajala

Ennakoiva hankeohjaus hankkeissa, kuten Kristiinankaupunki-Nokia voimajohtohankkeessa, ja tiivis vuoropuhelu kaikkien toimijoiden kanssa, luovat edellytykset kestäville ja pitkäjänteisille ratkaisuille. 

– Yhteysviranomaisena ohjasimme hanketta yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten kanssa. YVA-menettelyssä oli mukana neljä eri maakuntaa, 10 kuntaa ja niiden asukkaita, joiden rooli voimajohtohankkeen reittivalinnassa oli tärkeä. Yhteistyö hankkeen hankevastaavan ja konsultin kanssa oli erityisen sujuvaa. Sen avulla kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj onnistui kehittämään muun muassa uudenlaisia viherkäytäväratkaisuja, kertoo ylitarkastaja Katja Sippola Pirkanmaan ELY-keskukselta. 

Pirkanmaalla on käynnissä useita vihreän siirtymän hankkeita. Näihin liittyen tarjoamme kunnille ja sidosryhmille ajantasaista tietoa ja hyviä käytäntöjä. Pidämme yllä kokonaiskuvaa, tarjoamme tietoa aluevarausten tarpeista ja toimintojen yhteensovittamisesta. Vihreä siirtymä Pirkanmaalla -sivustolta löytyy helposti kaikki merkittävät vihreän siirtymän hankkeet alueellamme. Käsittelyssä olleita vihreän siirtymän hankkeita oli maakunnassamme viime vuonna 20.  

Jätehuollon tuottajavastuun valvonnassa panostettiin ulkomaisiin verkkokauppoihin  

Pirkanmaan ELY-keskus ohjaa ja valvoo valtakunnallisesti jätehuollon tuottajavastuuta.  

Tuottajavastuu on yritysten lakisääteinen velvollisuus, jonka avulla varmistetaan, että tuotteiden jätehuolto hoidetaan asianmukaisesti, kun tuotteet poistuvat käytöstä. Näin materiaalit saadaan talteen ja kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuussa ovat sekä suomalaiset että ulkomaiset yritykset.   

Ulkomaisen etämyynnin määrä kasvoi vuoden 2024 aikana räjähdysmäisesti suurten kiinalaisten verkkoalustojen laajentuessa vauhdilla. Kiinasta tilattiin erityisesti pieniä paketteja: Kiinan osuus alle 150 euron arvoisten tavaroiden tavaraeristä oli tammi-lokakuussa 98 % ja kasvua viime vuodesta oli yli 1 200 %.   

– Tuottajavastuu näiltä toimijoilta jää kuitenkin usein hoitamatta, koska myyjät eivät joko tiedä tuottajavastuustaan tai ovat välinpitämättömiä. Koska suurimmilla alustoilla voi olla jopa satojatuhansia myyjiä, on kyseessä merkittävä vapaamatkustajaongelma, Mari Rajala kertoo.  

Reagoimme kasvuun panostamalla monipuoliseen ja -kanavaiseen viestintään sekä järjestimme suurille ulkomaisille verkkoalustoille kohdennetun viestintäkampanjan. Koska sama haaste koskee koko Eurooppaa, otimme aktiivisen roolin kansainvälisessä yhteistyössä eri verkostoissa. Suomen perustamassa ja vetämässä Pohjoismaiden tuottajavastuuverkostossa perustettiin työryhmä etämyynnin haasteiden ratkomista varten. Etsimme ratkaisuja myös mm. tekemällä virka-apupyyntöjä suurten toimijoiden sijaintimaan viranomaisille. 

Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus, Saara Ignatius

Ympäristö: vuosi 2024 lukuina 

Pirkanmaan ELY-keskus teki vaikuttavaa työtä ympäristön hyväksi.  

  • Rakennusperinnön hoitoon myönsimme avustuksia 36 kohteelle yhteensä 177 000 euroa. 
  • Vesistöjen käyttöä ja tilaa parantaviin hankkeisiin myönsimme 293 000 euroa.
  • Perustimme uusia luonnonsuojelualueita ja ostimme alueita luonnonsuojelutarkoituksiin yhteensä 653 hehtaaria. 
  • Ympäristönsuojeluun liittyviä lausuntoja annoimme 451 kappaletta. 
  • Ympäristön asiakaspalvelukeskus hoiti 18 475 yhteydenottoa. 
  • Öljy- ja maakaasulämmityksestä luopumiseen myönsimme avustusta koko maassa yli 4 000 hakijalle yhteensä vajaa 17 miljoonaa euroa. 
  • Valvonnassamme olevia ympäristölupavelvollisia laitoksia oli 268. Tarkastuskäyntejä teimme yhteensä 138 kappaletta. 
  • Maaperä kuntoon -ohjelmassa selvitimme maaperän tilaa 20 kohteessa lisäksi kaikkiaan viiden kohteen puhdistus valmistui. KAJAK-hankkeessa valmistui viiden kohteen selvitys- tai seurantavaihe. 
  • Maaperän tilan selvittämiseen ja puhdistamiseen myönnettiin avustusta 25 hankkeelle yhteensä 530 000 euroa. 
  • Tuottajavastuurekisterissä olevia eli tuottajavastuunsa hoitaneita tuottajia oli reilu 13 400 yritystä vuoden 2024 lopussa. 
  • Veimme 80 raakkua lemmenlomalla Konneveden tutkimusasemalle lisääntymään valvottuihin olosuhteisiin.
  • Ympäristöasioiden aspan asiakaskokemuksen keskiarvo (puhelin/chat) oli 9,2/9,5. 
  • Meillä oli vihreän siirtymän hankkeita käsittelyssä 20 kappaletta, joista 11 YVA-menettelyssä. 

Päivitetty: 10.02.2025