Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Asiakastarina: InnovaatioSilta vahvistaa yritysten kykyä luoda uutta

Satakunnan ammattikorkeakoulun koordinoima InnovaatioSilta-hanke parantaa yritysten innovaatiokyvykkyyttä. Lisäksi se tukee ammattikorkeakoulujen hankkeiden tulosten kaupallistamista. InnovaatioSilta on saanut ELY-keskuksen myöntämää yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta.

​​​​​​Projektipäällikkö Johanna Lainio (vas.), viestintäasiantuntija Lotta Hakkarainen ja tutkija Niina Pekonen ryhmäkuvassa Samkin valoisassa aulassa.
​​​​​​Projektipäällikkö Johanna Lainio (vas.), viestintäasiantuntija Lotta Hakkarainen ja tutkija Niina Pekonen kuuluvat InnovaatioSillan Satakunnan tiimiin.

Vuoden 2024 aikana InnovaatioSilta-hankkeen tutkijat arvioivat 60 satakuntalaisen ja pohjalaisen pk-yrityksen innovaatiokyvykkyyden vahvuuksia ja kehityskohteita. Kartoitukseen osallistui laaja otanta yrityksiä eri toimialoilta, esimerkiksi teollisuudesta, logistiikasta ja markkinointialalta. Satakuntalaisia yrityksiä oli mukana 20.

– Satakuntalaisten yritysten kyky luoda uusia tuotteita ja toimintatapoja oli kautta linjan korkealla tasolla. Vain verkostoissa ja niiden kaupallisessa hyödyntämisessä oli kehittämisen varaa. Satakunnassa yritykset ovat keskimäärin suurempia kuin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, mikä voi osaltaan vaikuttaa niiden kyvykkyyteen, tutkija Niina Pekonen kertoo.

Keskusteluissa tutkijoiden kanssa yritykset pääsivät pohtimaan toimintaansa uudesta vinkkelistä. Lisäksi ne voivat hyödyntää kartoituksen tuloksia oman toimintansa kehittämisessä.

Kartoitukset jalostuivat valmennuksiksi

Innovaatiokyvykkyyden kartoitusten tulosten avulla on räätälöity verkkovalmennussarja, joka käynnistyy tammikuussa. Valmennukset myös tallennetaan, ja niihin on mahdollista palata myöhemmin.

– Valmennukset on kohdistettu erityisesti pk-yrityksille Satakunnassa sekä Etelä- ja Keskipohjanmaalla, mutta ne ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tarjolla on tietoa ja keinoja innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen, valmennusta koordinoiva lehtori, yliopettaja Petra Sippola Satakunnan ammattikorkeakoulusta kertoo.

Yhteensä kuusi valmennuskertaa tarjoavat napakoita tietoiskuja myös esimerkiksi kilpailun ja markkinoiden analysoinnista, tuotteistamisesta, asiakaslähtöisyydestä, prosessinhallinnasta sekä jatkuvasta oppimisesta.

Tulokset hyödynnettävissä monin tavoin

Valmennusten pohjalta rakennetaan myös opintokokonaisuus, jota ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat voivat hyödyntää vielä hankekauden päätyttyäkin. Kokonaisuus tulee tarjolle myös avoimeen ammattikorkeakouluun.

Hankkeen tiimoilta on luvassa myös esimerkiksi podcast ja erilaisia julkaisuja.

– Hankkeemme tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä lyhyellä aikavälillä ja rakentaa perusta pitkäaikaiselle kasvulle. Hanke vahvistaa Suomen innovaatioekosysteemiä, projektipäällikkö Johanna Lainio tiivistää.

Hankekokonaisuus palvelee useampaa maakuntaa

InnovaatioSilta on Satakunnan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan yhteisponnistus. Sisarhankkeet ovat käynnissä Centria-ammattikorkeakoulussa ja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

– Me Satakunnassa vastaamme valmennuskokonaisuuden rakentamisesta. Seinäjoella taas on kehitetty työkalut, joita hyödynsimme kartoituksessa. Kokkolassa puolestaan keskitytään ammattikorkeakoulujen hankkeiden tulosten kaupallistamiseen, Johanna Lainio taustoittaa.

Tärkeä osa hanketta onkin edistää ammattikorkeakoulujen hankkeiden tulosten kaupallistamista. Kehitteillä on eräänlainen verkkokauppa tai markkinapaikka tulosten esittelyyn ja hyödyntämiseen.

– Markkinapaikalla yrityksillä on vaivattomampi pääsy hanketuloksiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Markkinapaikan kehittäminen pidemmälle on tällä hetkellä jalostumassa jatkohankkeeksi, Lainio kertoo.

Toimintaympäristön kehittämisavustus tukee InnovaatioSillan kaltaisia hankkeita

Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustus on ELY-keskuksen avustusmuoto, jota voidaan myöntää voittoa tavoittelemattomille julkisille ja yksityisille yhteisöille sekä säätiöille. Tukea voi hakea hankkeisiin, jotka parantavat pk-yritysten toimintaympäristöä tai yritystoiminnan kehittymisedellytyksiä.

Avustusta myönnetään perustoiminnasta erillisiin kehittämishankkeisiin, joiden arvioidaan edistävän merkittävästi alueen pk-yritysten käynnistämistä, kasvua tai kehittämistä. Avustusta voidaan myöntää myös hankkeille, jotka parantavat merkittävästi verkostoitumista yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä.

Avustuskohteita voivat olla esimerkiksi yritystoiminnan kannalta tarpeelliset selvitykset, yritysten tarvitsemien palveluiden kehittäminen tai yritysten yhteistyön edistäminen.

Johanna Lainion mukaan toimintaympäristön kehittämisavustus oli edellytys InnovaatioSilta-hankkeen käynnistymiseksi.

– Ilman tätä avustusta hanketta ei olisi voitu aloittaa, Lainio huomauttaa.

Lainion mukaan tukimuoto löytyi helposti ja sitä oli vaivatonta hakea. Hakemuksen tekemisessäkään ei ollut liikaa työtä.

InnovaatioSilta-hanke on käynnissä vuodet 2024–2025. Se on osa Tiedolla johtamisen keskus BIC:n toimintaa. Keskuksessa keskitytään organisaatioiden kilpailukyvyn, tehokkuuden, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseen.

Tutustu valmennuksiin ja ilmoittaudu mukaan:

https://innovaatiosilta.samk.fi/yrityksille/innovaatiotapahtumat/

Päivitetty: 14.01.2025