- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Leväseuranta päättyy: Millainen leväkesä oli Pirkanmaalla?
Kuluneena kesänä seurasimme jälleen yhdessä kuntien kanssa Pirkanmaan alueen sinilevätilannetta. Seuranta päättyy nyt syyskuun loppuun. Leväkesä on ollut meillä varsin maltillinen. Vakituisilla seurantapaikoilla sinilevää oli melko tyypillisiä määriä. Näiden lisäksi kansalaishavaintoja runsaista sinileväkukinnoista kirjattiin jonkin verran.
Leväbarometrikuvasta näkee hyvin kuluneen kauden tilanteen. Kuvasta selviää tämän kesän tulokset sekä keskiarvo pitkältä aikaväliltä.
Kuva: kuvakaappaus sivulta jarviwiki.fi/wiki/Sinileväbarometri
Vuosi sitten vuonna 2023 havaintoja oli melko runsaasti vielä elokuun lopussa ja syyskuussa. Tänä vuonna loppukesä on ollut rauhallisempi viikon 36 piikkiä lukuun ottamatta. Pirkanmaan ELY-keskukselta levätilannetta seurasivat ylitarkastaja Anu Peltonen ja vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala.
Onko jollakin seurantapisteellämme tapahtunut merkittävää muutosta vuosien mittaan?
− Takuuvarma paikka on Kangasalan Kirkkojärvi. Siellä havaitaan vuodesta toiseen levää melkein koko kesän ajan, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Anu Peltonen.
Miksi seuranta on tärkeää?
− Leväseurantamme on tarkoitus palvella kaikkia vedenkäyttäjiä. Kunnat voivat laittaa tiedon perusteella kyltit niille uimarannoille, joilla ei saa uida. Viestinnän ja tiedotuksen lisäksi varoitamme uimisen lisäksi myös leväpitoisen veden käyttämisestä pesuvetenä tai lemmikkien uittamisesta leväisessä vedessä. Jaamme muutenkin tärkeää tietoa sinilevästä, Peltonen sanoo.
− Lisäksi jo vuodesta 1998 alkaen tehty jokakesäinen leväseuranta antaa arvokasta tietoa mahdollisista pitkän aikavälin muutoksista sinilevän esiintymisessä, kertoo vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala.
Törmäsitkö itse levään lomalla? Jäikö uintireissu väliin?
− En ole törmännyt, mutta toisaalta en ole myöskään käynyt uimassa moneen vuoteen, Peltonen sanoo.
− Tein muutamia vähäisiä sinilevähavaintoja kotikonnuillani Etelä-Savossa, mutta kaikeksi onnekseni en kertaakaan uimarannalla. Vuoksen vesistöalueella Itä-Suomessa sinilevää kohtaa seurantatietojenkin perusteella keskimäärin vähemmän kuin Kokemäenjoen vesistössä Pirkanmaalla, Kujala kertoo.
Pirkanmaan ELY-keskuksen leväseuranta päättyy nyt syyskuun loppuun ja jatkuu jälleen ensi vuonna. Kauden viimeinen levätiedote julkaistiin torstaina 26.9.2024.

Pirkanmaan ELY-keskukselta ylitarkastaja Anu Peltonen ja vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala seurasivat kauden levätilannetta. Kuvat: (Anu) Anu Peltosen kotialbumi, (Kukka) Emmi Virtanen.
Katso lisää:
Leväseuranta VK 39: Sinilevää on havaittu pitkälle syyskuuhun (26.9.2024)
Kommentti: Tiedätkö sinä, miksi me seuraamme vesistöjen tilaa?
Miltä sinilevä näyttää -video
- Julkaisupäivä
- 24.9.2024