Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Yritystarina: Lappeenrantalaislähtöinen startup-yritys PikaPay aikoo mullistaa kaupassakäynnin tulevaisuuden (Kaakkois-Suomi)

Lappeenrantalaislähtöinen startup-yritys PikaPay aikoo mullistaa kaupassakäynnin tulevaisuuden. Yritys kehittää älypuhelimeen ladattavaa sovellusta, jolla asiakas saa itse skannattua ja maksettua ostokset jonottamatta perinteisille tai itsepalvelukassoille. LAB-ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelija Oskari Hervonen keksi PikaPayn perusidean kyllästyttyään jonottamaan kaupassa.

Muutama vuosi meni muita töitä tehden, mutta aina silloin tällöin hän palasi ajatuksen äärelle. Aloitettuaan liiketalouden opinnot Hervonen hakeutui yrittäjyysyhteisö Lutesin sekä Business Millin palveluiden pariin, ja sitä kautta tutustui muihin PikaPayn perustajajäseniin. Hän sai vakuutettua Teemu Ketosen ja Juuso Käyhkön siitä, että tällä idealla voisi olla mahdollista menestyä. Kolmikko löysi nopeasti yhteisen sävelen ja startupin perustaminen tuntui luontevalta, sillä kaikki heistä olivat haaveilleet yrittämisestä jo pidemmän aikaa.

Tällä hetkellä PikaPaylla menee hyvin. Sovelluksen pilottiversio on ollut kokeilussa LUT-yliopiston kampuksella sijaitsevalla kioskilla ja palaute on ollut positiivista. Sovelluksen kehittämiseen halutaan panostaa, sillä tiimille on tärkeää, että se on mahdollisimman helppokäyttöinen ja toimii moitteetta.

Kolme nuorta miestä seisovat rakennuksen sisätiloissa kaiteen edustalla ja katsovat suoraan kameraa kohti.
PikaPayn perustajat; Juuso Käyhkö (vas.), Oskari Hervonen sekä Teemu Ketonen.

Tukea startup-yrittäjyyteen Business Milliltä ja ELY-keskukselta

LAB-ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö Business Mill tarjoaa palveluitaan Etelä-Karjalan alueen yrittäjille sekä yrittäjiksi pyrkiville. Sparrauksen ja verkostojen lisäksi Business Mill tarjoaa yrittäjiksi pyrkiville LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille rahallista tukea. Kansainväliseksi yrittäjäksi Otsakorven tuella -hankkeen aikana useat opiskelijatiimit ovat pystyneet perustamaan liikeideansa toimivaksi liiketoiminnaksi. PikaPay on yksi ensimmäisistä opiskelijatiimeistä, joka on saanut kolmiportaisen tuen täysimääräisenä. Tiimi kertoo hakuprosessin olleen heidän tapauksessaan helppo, ja tuet käytettiin suoraan liiketoiminnan sekä sovelluksen kehittämiseen.

Business Millin kautta PikaPay sai yhteyden alueella toimivaan Team Finland koordinaattoriin, ja sitä kautta ensimmäisen kosketuksensa ELY-keskuksen ja Business Finlandin tarjoamiin palveluihin. Tiimi koki tapaamisen korkeakoulukampuksella positiivisena ja lähestyttävänä tapana keskustella mahdollisista rahoitusvaihtoehdoista. Tiimi myös kokeili hakea ELY-keskuksen kehittämisavustusta, mutta yritys ei vielä silloin ollut rahoituskelpoinen.

Tiimin jäsenet kokevat, että aloitteleville, ideavaiheen yrittäjille sekä "valmiille yrittäjille" on hyvin tarjolla tukia. Väliinputoajiksi jää ideavaiheen jo ohittaneet yrittäjät, joilla tuotekehitys on kovassa vauhdissa, mutta liiketoiminta ei ole tarpeeksi laajaa valtion myöntämiin tukiin. He pohtivatkin, että voisiko valtio järjestää ideavaiheen ylittäneille, kasvussa oleville startup-yrityksille jonkinlaista joustavampaa ja matalamman kynnyksen tukea.

Pikapay.fi-verkkosivut

Teksti: Taija Turunen
Kuva: Paulus Halonen