Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

RekryKoulutus toi lisää tehoja suonenjokelaiselle konepajalle

Kiireellisellä aikataululla kaivattu osaava työvoima on monelle yritykselle vaikea paikka. Pohjois-Savon ELY-keskuksen RekryKoulutuksesta oli Tehokoneistus Oy:lle korvaamaton apu.

Samu Pulkkinen hitsaa
Samu Pulkkinen oli yksi viidestä uudesta työntekijästä, jotka liittyivät RekryKoulutuksen jälkeen Tehokoneistus Oy:n tiimiin.

 

Kun ammatillinen koulutus paikkakunnalta katosi, alkoivat työnhautkin oleellisesti vähetä, kertaa suonenjokelaisen Tehokoneistus Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Koivistoinen viime vuosikymmenellä tapahtunutta muutosta yrityksen rekrytoinnissa.

– Tänä päivänä osaavan työvoiman saaminen on hankalaa ihan valtakunnallisesti.

Koivistoinen ryhtyi luotsaamaan Tehokoneistus Oy:tä vuonna 2010 hankittuaan yrityksen silloisilta omistajilta.

– Toiminta oli poistumassa kylältä kokonaan ja tämä oli helpoin tapa ryhtyä yrittäjäksi, kun olin itsekin toiminut metallialla jo vuosikausia. Siitä sitten on lähdetty pikkuhiljaa eteenpäin.

Sittemmin Koivistoinen on perustanut Tehokoneistuksen rinnalle myös erilaisiin metallitöihin ja teräsrakenteisiin erikoistuneen AL Metal Oy:n. Yritykset tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä.

– Meillä on tällä hetkellä 12 työntekijää, ja toimimme valtakunnallisesti.

Koivistoisen mukaan toiminta on vientivetoista, pääosin koneiden osien toimittamista kotimaiseen maa- ja metsäteollisuuteen.

Kuten lähes kaikessa yritystoiminnassa, suhdanteet ja tilanteet vaihtelevat välillä nopeastikin.

– Viime syksynä meillä oli näköpiirissä todella iso työkuorma. Tehoja oli saatava lisää kahteen työvuoroon, Koivistoinen kertoo.

Tarve oli yhteensä kuudelle työntekijälle, joista jokaiselle olisi luvassa noin kolmen kuukauden täsmäkoulutus yhteistyössä Savon Ammattiopiston kanssa. Koulutuksesta noin puolet toteutui oppilaitoksen tiloissa Varkaudessa, puolet Tehokoneistuksen tiloissa työssäoppimisena.

– Rekrytointi näin nopealla aikataululla oli iso haaste, Koivistoinen sanoo.

 

Nopeaa, yritykselle räätälöityä toimintaa

 

Apua työvoiman saantiin löytyi Pohjois-Savon ELY-keskuksen RekryKoulutuksesta. Koivistoisen mukaan odotukset toteutuivat lähes täydellisesti.

– Työvoiman hakemisesta päätettiin viime vuonna kesälomien aikaan, ja jo joulukuussa oli henkilökuntaa käytettävissä. Aika nopea prosessi, ja ammattimaista toimintaa ELY-keskuksen puolelta. Kuutta työntekijää haettiin ja saatiin viisi, joten homma onnistui hyvin.

Onnistuminen ei tullut yllätyksenä, sillä Tehokoneistus Oy on tehnyt yhteistyötä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa alusta saakka. Työnantajalle RekryKoulutus on joustava ja edullinen tapa löytää osaavia tekijöitä.

Yleensä kolmesta kuuteen kuukauteen kestävä koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin, ja se voidaan suunnitella yhteistyössä useammankin työnantajan kanssa.

Yksi Tehokoneistus Oy:n rekrykoulutettavista oli nykyisin yrityksessä CNC-operaattorina toimiva Samu Pulkkinen.

– Koulutuksen aikana opetettiin yhdessä rekrykouluttajien kanssa metallikappaleiden tuotannon perusasioita huomioiden työturvallisuus, mittavälineiden käyttö ja CNC-koneiden peruskäyttö, päivittäiset koneiden huolto - ja käynnistysrutiinit sekä konepajateknisten piirustusten lukutaitoa, kertoo työhönopastajana toiminut Tuomo Ruusala.

Ennen koulutusta potentiaalisia työntekijöitä haettiin muun muassa YouTuben kautta seurattavilla TE-live-lähetyksillä.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen järjestämässä RekryKoulutuksessa yritys osallistuu koulutuksen kuluihin, ja itse rekrytoitavalle koulutus on maksutonta. Töitä heltiää pääsääntöisesti kaikille koulutuksen hyväksytysti suorittaneille.

Koulutuksessa keskitytään juuri niihin tietoihin ja taitoihin, joita kyseinen yritys tarvitsee. Tarkoitus ei ole kehittyä koulutuksen aikana aivan valmiiksi ammattilaiseksi, vaan oppiminen jatkuu vielä työpaikalla.

– Työnantajan näkökulmasta tämä on helppo tapa viedä potentiaalisten rekrytoitavien haastattelut läpi. Pakettiin sisältyi myös esimerkiksi videoesittely meidän hallistamme. Meidän kokoisellamme yrityksellä ei olisi resursseja viedä läpi sellaista. Siitä hatunnosto, Koivistoinen kiittelee.

Kehityspäällikkö Tuomo Ruusala seisoo koneistuslaitteen edessä
Vuodesta 1976 metallialalla toiminut kehityspäällikkö Tuomo Ruusala oli vahvasti mukana rekrytointiprosessissa Tehokoneistus Oy:n omana kouluttajana. Kun koulutus tapahtuu suurelta osin työntekijän tulevalla työpaikalla, talon tavat tulevat varmasti tutuiksi.

Artikkeli julkaistu Savon Yrittäjien Yrittäjäsanomissa 3/2022.

 

Tietolaatikko:

RekryKoulutus auttaa löytämään ja kouluttamaan yrityksen uudet osaajat

• RekryKoulutus on hyvä vaihtoehto, jos et työnantajana löydä ammattitaitoisia työntekijöitä eikä alan osaajia valmistu lähiaikoina.

• RekryKoulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin. Koulutus voidaan suunnitella myös yhteistyössä useamman työnantajan kanssa. Koulutus kestää pääsääntöisesti 3–6 kuukautta, vähimmäiskesto on 10 koulutuspäivää.

• Työnantaja ja ELY-keskus rahoittavat koulutuksen yhdessä. Työnantajan osuus on 30 prosenttia hankintasopimuksen mukaisesta kokonaishinnasta.

• Palvelu myös antaa opiskelijoille ammatillista osaamista työtehtävään työnantajan tarpeen mukaan.

• Työnantajan tarpeisiin räätälöity työpaikkasuomi-kielikoulutus parantaa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden valmiuksia selviytyä suomen kielellä työssään.

• Lisätietoja antaa ELY-keskuksen ylitarkastaja Kirsti Paajanen p. 0295 026 084