Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Saimaannorppa nauttii auringosta ja omasta rauhasta

Liikkuessasi vesillä voit nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.

Jos veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella. Kaikki muutokset saavat norpan levottomaksi, ja norppa saattaa sukeltaa häiriön takia. Varmistat norpan jäämisen kivelle, kun tarkkailet kiikarilla tai valokuvaat sitä riittävästä välimatkasta.

Norppien yksilölliset erot ovat suuria. Toiset sukeltavat kiveltä helpommin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.

- Annammehan saimaannorppien vaihtaa karvansa ja loikoilla kivillä rauhassa, toivoo Etelä-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jouni Koskela.

Norpan elämään voit tutustua Saimaan alueen kirjastoissa

Konsteja häiriöiden välttämiseksi on tarjolla. Saimaalla liikkuville ohjeistukseksi ja norpan suojelun tueksi on nyt saatavilla tuoretta tietoa Saimaan alueen kirjastoissa. Norppajulisteeseen “Olokeepa immeiset ihan rauhassa” ja “Rauhaa rakastava saimaannorppa” –esitteisiin voi tutustua Lappeenrannan, Mikkelin, Savonlinnan ja Joensuun kirjastoissa.

Aineistoihin on koottu ohjeita, joita noudattamalla voidaan vähentää kansallismaisemissa elävälle uhanalaiselle norpalle aiheutuvaa häiriötä.

Aineistot on tuotettu EU:n rahoittamassa Yhteinen Saimaannorppamme -LIFE-projektissa, ja ne ovat esillä kirjastoissa projektin ajan vuoteen 2025 saakka. Metsähallituksen vetämän viisivuotisen projektin tavoitteena on lisätä tietoisuutta saimaannorpan suojelutoimista ja kehittää suojelua.

Lue lisää

Saimaannorppa nauttii auringosta ja omasta rauhasta (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi), ELY-keskuksen tiedote 11.5.2022 (sttinfo.fi)