Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

ELY-keskus yrittäjän tukena: Meri-Lapin Keskuspesula on vastuullisten pesulapalvelujen edelläkävijä (Lappi)

Meri-Lapin Keskuspesulan perustaneet yrittäjäsisarukset Annaleena ja Annukka ovat reilussa kymmenessä vuodessa kasvattaneet kolmen työntekijän pesulasta 14 työntekijän pesula- ja kotityöpalveluyrityksen. ELY-keskuksen palvelut ovat tukeneet yrittäjiä yritystoiminnan kehittämisessä. Suvussa kulkeva yrittäjyys oli sisaruksille luontainen valinta.

- Yrittäjyys pesula-alalla oli oikeastaan sattumaa. Väsyin jatkuvaan reissaamiseen aiemmassa työssäni ja samoihin aikoihin myös Annukka lopetteli edellisessä työssään. Niinpä mietimme yhdessä alaa, joka olisi meille luontainen ja jossa voisimme käyttää myös myyntitaitojamme, Annaleena Laakso kertoo.

Meri-Lapin Keskuspesulan toiminta käynnistyi vuonna 2006 Kemissä. Tilat kävivät tasaisen kasvun myötä ahtaaksi ja laajentaakseen toimintaa yrittäjät hankkivat suuremman pesulakiinteistön Keminmaasta. Nyt yritys tarjoaa pyykin kuljetuspalvelua, kotitalouksien tekstiilihuoltoa ja pesulapalveluja terveydenhuollolle, teollisuudelle sekä matkailu- ja ravintola-alalle.

Meri-Lapin Keskuspesula on koko talousalueen ainoa sertifioitu pesula, jolta löytyy SFS 14065, ISO 9001 sekä ISO 14001 -sertifikaatit. Sertifikaateilla taataan muun muassa yrityksen ympäristöasioiden, pesuprosessin ja johtamisjärjestelmän laatu.

- Sertifikaatit tuovat yritykseen tavan toimia päivittäisissä töissä. Ne ovat ehdottomasti avain yhteistyöhön isojen yritysten kanssa, Annaleena painottaa.

Meri-Lapin Keskuspesulan yrittäjä Annaleena Laakso

Meri-Lapin Keskuspesulan yrittäjä Annaleena Laakso on ollut kehittämässä pesulapalveluiden omavalvontaa.

Digitaalinen palveluprosessi on alalla ainutlaatuinen ratkaisu

Asiakaskokemusta ja kilpailukykyä parantaakseen Meri-Lapin Keskuspesula haki muutama vuosi sitten Business Finlandilta kehitysrahoitusta ja saadulla rahoituksella digitalisoi yrityksen omavalvonnan. Aiemmin pesulapalveluiden omavalvonta on ollut vähintään yhden henkilön työpanoksen sitovaa manuaalista työtä.

Nyt automatisoitu omavalvonta ottaa näytteen jokaisesta pesuerästä. Mikäli raja-arvot ylittyvät tai alittuvat, kone tekee hälytyksen ja korjaavan toimenpiteen. Sekä virhe että korjaava toimenpide kirjautuvat jokaisesta pesuerästä saatavaan raporttiin. Raportista myös asiakkaan on mahdollista nähdä omat pyykkimääränsä, pesun valmistuminen sekä pesuraportti.

Yritystoiminnan kehittämiseen apua ELY-keskuksesta

Meri-Lapin Keskuspesulan nykyiset toimitilat ovat toiminnan edelleen laajentuessa käyneet ahtaiksi. Euroopan aluekehitysrahaston ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama toimitilalaajennus valmistuu keväällä 2022. Jatkossa yrityksellä on käytössään esimerkiksi enemmän varastotiloja.

Meri-Lapin Keskuspesula on hyödyntänyt vuosien varrella monia ELY-keskuksen tarjoamia palveluratkaisuja liiketoiminnan kehittämiseen. Lapin ELY-keskukselta yritys on saanut tukea muun muassa henkilökunnan rekrytoinnissa ja kouluttamisessa RekryKoulutuksen avulla. RekryKoulutukessa työnhakijat saavat työtehtäviin räätälöidyn ammatillisen koulutuksen, jonka jälkeen yritys palkkaa heidät töihin.

Lue lisää yritysten kehittämisavustuksista ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Lue lisää RekryKoulutuksesta lisää ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Lapin ELY-keskus julkaisee verkkosivuillaan artikkelisarjaa ELY-keskusten yrityspalveluita hyödyntäneistä yrityksistä. Meri-Lapin Keskuspesulasta kertova artikkeli on sarjan ensimmäinen osa.