Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Valtakunnallinen leväkatsaus 20.8.2020: Avomeren laajat sinileväesiintymät lieventyneet, järvillä ja rannikolla sinileväesiintymät paikoin lisääntyneet

Avomerialueilla Suomenlahdella ja Selkämerellä on edelleen havaittavissa sinileväesiintymiä, mutta ne eivät ole yhtä voimakkaasti näkyvissä kuin aiemmin. Saaristo- ja rannikkoalueilta sinilevähavaintoja on ilmoitettu ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Lämpimänä jatkunut sää on paikoin lisännyt sinileväesiintymiä sisävesillä. Suurimmassa osassa maata sinileviä esiintyy järvillä kuitenkin edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän.

Lämpimänä jatkunut sää on paikoin lisännyt sinileväesiintymiä järvillä. Hieman sinilevää havaittiin 40 valtakunnallisen seurannan havaintopaikalla. Runsaita sinilevien pintaesiintymiä havaittiin 11 havaintopaikalla, mutta erittäin runsaita havaintoja ei tehty tälläkään viikolla.

Lämmin ja vähätuulinen sää on suosinut sinilevien kasvua. Jatkuessaan helteinen sää voi edelleen lisätä sinilevien esiintymistä. Tyynellä säällä voi syntyä pintakukintoja. Tuulisella säällä sinilevät sekoittuvat vesimassaan, mutta tuuli voi myös ajaa sinilevälauttoja rannoille. Sinilevälautan kuollessa ja kuivuessa sinilevistä vapautuva fykosyaniinipigmentti värjää sinilevälauttoja turkoosin siniseksi.

Lue lisää