Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Valtakunnallinen leväkatsaus 13.8.2020: Sinilevää on havaittavissa vaihtelevasti sekä merialueilla että järvillä

Sinilevää on havaittavissa vaihtelevasti sekä merialueilla että järvillä. Viime viikolla vallinnut lämmin ja tyyni sää on nostanut sinileväkukintoja pintaan. Avomerialueilla havaittiin viime viikonloppuna paikoin runsaita sinilevän pintakukintoja, jotka ovat kuitenkin tällä viikolla hieman hiipuneet. Järvillä sinilevä on paikoittain hieman runsastunut, mutta ajankohtaan nähden suurimmassa osassa maata sinilevää esiintyy edelleen keskimääräistä vähemmän.

Sinilevätilanne jatkuu merialueilla, mutta suurimmat kukinnat lienevät hiipumassa

Viime viikonlopun tyynessä ja helteisessä säässä avomerialueella havaittiin paikoin runsaita sinilevän pintakukintoja. Rajavartiolaitoksen lentäjien mukaan läntisen Suomenlahden keskiosissa esiintyi runsaasti sinilevää, mutta rannikolla ja saaristossa pintakukinnat olivat vähäisiä. Myös satelliittikuvissa on näkynyt sinileväesiintymiä Suomenlahdella, runsaimmin Hiidenmaan ja Porkkalan välillä, sekä Selkämerellä Ahvenanmaan pohjoispuolella. Viikonlopun jälkeen pintaleväesiintymät ovat hieman hiipuneet. Perämerellä tai Saaristomerellä sinilevää ei ole satelliittikuvissa havaittu.

Valtakunnallisessa sinileväseurannassa havaintoja sinilevästä on tehty hieman enemmän kuin viime viikolla, mutta havainnot koskevat lähinnä vähäisiä sinilevämääriä.

Järvillä sinilevä paikoin hieman runsastunut

Lämmennyt sää on paikoin lisännyt sinileväesiintymiä järvillä. Hieman sinilevää havaittiin 28 valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsaita sinilevien pintaesiintymiä havaittiin kuudella havaintopaikalla, mutta erittäin runsaita havaintoja ei tehty tälläkään viikolla.

Lue lisää:

Valtakunnallinen leväkatsaus 13.8.2020: Sinilevää on havaittavissa vaihtelevasti sekä merialueilla että järvillä (Suomen ympäristökeskuksen tiedote 13.8.2020)