Hyppää sisältöön
Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Työhyvinvoinnin edistämistä etänä - virtuaalivirkistyspäivä (Pohjois-Savo)

Seitsemän viikkoa etänä, koko porukka. Moninkertaisesti monipaikkaiseksi muuttunut työyhteisö ja henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtiminen vaativat poikkeusoloissa luovia ratkaisuja. Pohjois-Savossa ELY-keskuksessa ja TE-toimistossa asiaa ratkottiin perjantaina 8.5.2020 virkistäytymällä toisistamme erillään, mutta yhdessä - etänä. Avuksi yhteiseen iltapäivään ja virtuaaliseen virkistäytymisen otettiin Teams-yhteydet ja MessiLiven videostream.  

Etätyöhyvinvointi-iltapäivän vahvuutena oli yhteisöllisyys. Ohjelmasta ja ulkoilusta nautittiin tahoillamme mutta yhdessä ja yhtä aikaa, kevät ja hyvä mieli olivat kokemuksina yhteisiä. Tapahtuman Teams–kanavilla jaettiinkin ulkoilutehtävien aikana pitkälti toista sataa postausta eli kuvaa, videota tai tekstiä, ja vielä enemmän tykkäyksiä ja hymiöitä. Kuvista ja kommenteista välittyi iloinen, keväinen ja vapautunutkin tunnelma – viime kuukausien rajoituksista ja hankaluuksista huolimatta. Oli helppo havaita, että asioiden yhdessä tekeminen, yhdessä oleminen ja kokemusta jakaminen, vaikka toisistamme erilläänkin, on meille arvokasta.

Virkistystä virtuaalisesti: Etätyöväenlaulu, työhyvinvointimusikaali ja ulkoilutehtäviä

Virkistysiltapäivän alkaessa Teams -palaveriin oli itsensä klikannut ainakin 214 osallistujaa. Tapahtuman avasi ja hyvän tuulen suunnan näytti mainio "Etätyöväenlaulu", jonka esitti ELY-keskuksen työntekijöistä koostuva bändi Hankala Akka Ensemble. Kokoonpanon nimenomaisesti tätä tilaisuutta varten äänittämä ja videoima kappale on klassikko jo syntyessään ja sellaisenaan etätyöhyvinvoinnin edistämismateriaalia parhaimmasta päästä.

Kuuntele tästä linkistä Etätyöväenlaulu (Youtube)

Toiminnallisten ja teknisten askelmerkkien kertaamisen jälkeen Virtuvirkistyspäivän ohjelmassa vaihdettiin ‘kaukosäätimestä kanavaa' ja siirryttiin seuraamaan MessiLiven videostreamia. Virtuiltapäivän osallistujille salasanalla avautuneen MessiLive-erikoislähetyksen ohjelmassa oli ainutlaatuinen ‘Työhyvinvointimusikaali'. MessiLiven studiossa esiintyi ja tarinoita elokuvista, lauluista, työelämästä ja elämästä yleensä kertoi Pohjois-Savon oma monitoimimies Sakari Kuosmanen. Työhyvinvointimusikaalia isännöi MessiLiven ammatti-isäntä Ilkka ja yleisö sai Chat-ikkunan kautta esittää Sakarille omia biisitoiveitaan. Toivekappaleina kuultiinkin mm. Paratiisi, Pieni sydän ja pätkä pakkoklassikkoa Paranoid. 

Työhyvinvointimusikaalin ja ohjatun alkuverryttelyn jälkeen osallistujat siirtyivät kukin tahoillaan etäulkoilemaan. Virtuvirkistyspäivän Teams-kanavalle oli järjestelty erilaisia tehtäviä liittyen ulkoiluhetkeen. 


Kuvassa: Ilkka Nykänen (vas.) ja Sakari Kuosmanen MessiLive-lähetyksessä


Kuvassa Hankala Akka Ensemble: Olli Hirsimäki (koskettimet), Ilpo Käkelä (laulu, kitara), Jussi-Pekka Järvinen (basso)

 

Ulkoilutehtävät:  

1. Lintujen bongaus: Kirjoita (ja mahdollisesti kuvaa) havaintosi linnusta ja sijainnista, missä bongasit linnun  
2. Puun halaaminen: Etsi mahdollisimman suuri puu, kuvaa puu, jota halaat & halutessa kirjoita tuntemuksia
3. Kevään merkit: Ota kuva jostain luonnossa olevasta keväisestä ilmiöstä
4. Liikunta: Ota kuva tai kerro liikuntasuoritteestasi  
5. Retkeily: Esittele suosikkiretkikohteesi tai retkievääsi.
6. Puisto: Kuvaa puistosta löytyvä maamerkki tai muu tunnistettava kohde.
7. Roskien kerääminen: Nappaa pussi mukaan ja kerää matkan varrella näkyvät roskat  
8. Some-tehtävä: Ota kuva Etävilipäivästä ja jaa se omassa somessa 

Ulkoiluhetkistä ja -retkistä postattiin aktiivisesti kuvia ja tunnelmia sekä tykättiin myös toisten puuhista ja havainnoista.  Ulkoilu ja iltapäivä päätettiin yhteisiin Teams-virtuaalikahveihin. Henkilöstöä oli kannustettu asentamaan Teams-sovellus myös kännykkään, jotta iltapäiväkahville osallistuminen onnistuisi myös ‘kannon nokasta'.

Vuosien varrella virkistystoiminnassa on kokeiltu kaikenlaista kuten pilkkikilpailut ja risteilyt Kallavedellä, ELYmpialaiset Väinölänniemen stadionilla, talvikisat Antikkalan rinteillä ja ELY-festarit Peräniemen Kasinolla. Pohjois-Savon TE-toimiston kanssa yhteistyössä nyt järjestetty etävirkistäyminen oli ensimmäinen laatuaan ja osallistujien palautteen perusteella iltapäivän toteutus ja yhteinen etävirkistyskokemus olivat erittäin onnistuneita. Päivän ohjelman toteutuksessa hyödynnettiin vahvasti digitaalisuutta ja uutta teknologiaa Teams-sovelluksen ja MessiLive-lähetyksen välityksellä.

 

Lisätietoja: 
Kari Kokkonen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 663, kari.kokkonen(at)ely-keskus.fi