Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Nina-Mari Turpela: "Yhteisöllisyys on näkynyt kaikessa"

Kunnanjohtaja Nina-Mari Turpela.Nakkilan kunnan johtoon valittiin vuonna 2019 uusi kunnanjohtaja,
Nina-Mari Turpela. Hänen työhistoriansa on vahvasti yksityisen sektorin puolella, sillä hän on toiminut asiantuntijana ja johtotehtävissä juridiikan ja liiketoiminnan aloilla sekä pankkisektorilla. Viimeiset vuodet ennen
virkaansa Nakkilassa hän työskenteli sote- ja maakuntauudistuksen hallintojohtajana Varsinais-Suomessa.

- Oikeastaan siinä hallintojohtajan tehtävässä heräsi kiinnostus kunnalliseen toimintaan, kun huomasin että on paljon asioita, joita kunnissa voisi
kehittää ja edistää. Toki minulla on ollut elinikäinen kiinnostus yhteiskuntatieteellisiä ja juridisia asioita kohtaan. Ne ovat aina kietoutuneet vähän yhteen, hän kertoo.

Vuoden verran Nakkilaa johtanut Turpela kehuu kuntaa mukavaksi paikaksi.
- Siellä on kiva yhteisö ja mukavia ihmisiä. Nakkila tarjoaa hyvät asumismahdollisuudet ihan tässä maakunnan keskuskaupungin kupeessa, Turpela toteaa.

Haasteet kunnanjohtajana

Uudella kunnanjohtajalla on työpöytä täynnä hommia, sillä pienen kunnan johtajalla on monta roolia.

- Pienessä kunnassa kuntajohtajan toimintakenttä on todella laaja, että pitää olla vähän kaiken päällä. Ei ole niin erityisosaajia kaikkeen. Jos johonkin tehtävään ei ole tekijää, niin helposti se osuu kunnanjohtajan tonttiin, Turpela kuvailee tehtäviään.

- Tämä työ on verkostojen johtamista ja kunnanjohtaja on tavallaan mahdollistaja ja vuorovaikutuksen ylläpitäjä. Kyllä se aiheuttaa melkoisen aikapulan, kun niitä verkostoja pitää olla hyvin laajalti, hän jatkaa.

Ylipäätään kuntapuolen haasteena Turpela mainitsee muuttuneisiin olosuhteisiin vastaamisen. Kuntasektori on ollut rajujen uudistusten kohteena, mikä näkyy haasteina myös kunnanjohtajan työssä. Olosuhteiden ja toimintaympäristön muutokset laajemmassakin ympäristössä vaativat reagointia. Palvelurakenteita ravistelee muun muassa ikääntyvä väestö.

- Hallinto-organisaatio on rakennettu tietynlaista toimintaa varten ja sitten siellä on tapahtunut todella paljon muutoksia esimerkiksi siinä, miten palveluja tuotetaan, Turpela selittää.

Yhteisöllisyys voimavarana

Koronavirus toi myös kuntasektorille keväällä 2020 uuden haasteen, johon piti reagoida nopeasti.

- Korona toi mukanaan ylimääräisen tehtäväkentän, joka vaikuttaa ihan kaikkeen tekemiseen. Uudet mallit esimerkiksi työntekoon ja opiskeluun otettiin keväällä käytäntöön ja niitä sovelletaan osittain edelleen, Turpela kertoo.

Korona pakotti kunnat uudenlaiseen varautumiseen ja alleviivasi entisestään ennakoinnin merkitystä kunnan toiminnassa.

- Ennakointi ja varautuminen on todella tärkeää, kun on huomattu, että olosuhteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Se on tuonut samalla strategista pätevyyttä muutosten johtamiseen ja uudelleen ajattelemiseen, hän jatkaa.

Vaikka korona on iskenyt kuntienkin talouteen, ensisijainen vaihtoehto ei kuitenkaan ole tuloveroprosentin nostaminen, vaan Nakkilassa ratkaisuja haetaan rakenteellisista uudistuksista. Toisaalta korona on haasteista huolimatta nostanut pienen kunnan edut esille.

- Pieni kunta on hyvin joustava ja ketterä sekä toisaalta myös turvallinen, sillä olemme pystyneet hyvin nopeasti reagoimaan asukkaiden muuttuneisiin tarpeisiin ja yhteisöllisyys on vain kasvanut. Se on pienen kunnan etu. Yhteisöllisyys on näkynyt kaikessa, hän toteaa.
Nina-Mari Turpela kiittelee erityisesti kunnan henkilöstöä, joka on hänen mukaansa onnistunut hyvin koronan keskellä ja ollut avainasemassa viruksen kanssa kamppailemisessa.

Aika kääriä hihat

Koronan vaikutukset näkyvät väistämättä huolina kunnan elinkeinosektorilla.

- Tulevaisuus näyttää siltä, että pitää ihan oikeasti kääriä hihat ja tarttua toimeen. Nakkilassa on edessä elinkeinotoimen uudelleenjärjestäytyminen, Turpela toteaa.

Koronan vaikutukset ovat luonnollisesti hyvin erilaiset eri yrityksissä elinkeinosektorin sisällä, mutta toimia silti varmasti tarvitaan.

- Konepaja- ja teknologiapuolella vaikutukset ovat olleet vähäisempiä. On yrityksiä, joissa tulos on ollut jopa parempi, mutta sitten on tietysti se toinen puoli. Esimerkiksi palveluntuottajilla, ravintola- ja matkailualalla pudotus on ollut merkittävä, hän lisää.

Haasteista huolimatta kunnanjohtaja katsoo tulevaan syksyyn kuitenkin positiivisesti. Hän uskoo, että vahvuuksia hyödyntämällä Nakkilalla on mahdollisuus pärjätä.

- Otetaan kokemuksista opiksi ja mietitään miten oppeja voidaan hyödyntää elinkeinoelämän tukena. Olen ainakin itse valmistautunut aktiiviseen otteeseen elinkeinoelämän tukemiseksi, Turpela summaa.

Teksti: Milja Sinnemäki, viestinnän korkeakouluharjoittelija