Navigointivalikko
Uutiset 2019

Sähköinen asiointi avuksi maanteitä koskevien lupien hakemiseen (Pirkanmaa)

Helpotamme maanteiden lupa-asiointia uuden sähköisen järjestelmän avulla. Jo nyt hakemuksia tehdään sähköisellä lomakkeella, mutta sähköinen asiointi on nykyistä käytäntöä astetta kehittyneempi tapa hakea lupa. Sähköisessä asioinnissa hakija tunnistautuu palveluun ja saa käyttöönsä asiointia helpottavia työkaluja ja toimintoja.

Uudella järjestelmällä pyritään myös vähentämään maantielupien hakemusruuhkaa. Tehokas lupakäsittelykään ei yksinään riitä purkamaan lupien jokakeväistä ja kesän sesonkia enteilevää hakemussumaa, sillä usein erilaisten lisätietojen ja täydennysten pyytäminen pitkittää käsittelyä ja vie oman aikansa. Sen vuoksi ELY-keskus pyrkiikin automatisoimaan hakemuskäytäntöä mahdollisimman pitkälle. Sähköinen asiointi ohjaa luvanhakijaa tekemään hakemuksia, joissa on jo kaikki tarvittavat tiedot mukana, eikä lisätietoja näin enää tarvitse erikseen pyytää.

Sähköisen asioinnin käyttäjäkuntaa halutaan entisestään kasvattaa

Varsinkin suurten ja raskaiden erikoiskuljetusten luvansaantia helpottaa, kun ajoneuvo- ja reittitiedot tallentuvat asiointiin ja ovat seuraavilla hakemuskerroilla hakijan hyödynnettävissä. Sähköisessä asioinnissa hakija pääsee halutessaan myös itse suunnittelemaan omia kuljetusreittejään. Tehokkaamman asioinnin merkitys korostuu etenkin erikoiskuljetuslupien osalta, sillä niitä käsitellään vuodessa noin 10 000 kappaletta, ja sähköisen asioinnin kautta lähetettyjen hakemusten määrä kasvaa koko ajan. Erikoiskuljetusten lisäksi erilaisia liikennettä koskevia lupahakemuksia saapuu ELY-keskukseen vuoden aikana noin 6 500 kappaletta.

Tänä vuonna Pirkanmaalla käynnistetty maantielupien sähköisen hakemisen asiointipalvelu hyödyttää myös muita ELY-keskuksia, sillä osa luvista käsitellään yhä alueellisissa ELY-keskuksissa. Sähköisen asiointipalvelun tuottaa jyväskyläläinen Aitio Finland Oy.

Esimerkki sähköisen palvelun reittiehdotuksesta.


Alueellista tietoa