Navigointivalikko
Uutiset 2019

Liikennevalojen säädöllä helpotusta Rantatunnelin ja Vaitinaron ruuhkiin (Pirkanmaa)

Helmikuun alussa käyttöön otettu Vaitinaron liittymän uusi liikennevalo-ohjaus on vähentänyt merkittävästi Rantatunneliin pääsyn sääntelytarvetta.

Iltapäiväruuhkat Rantatunnelin ja Vaitinaron liikennevaloliittymän välillä ovat viime syksystä saakka tulleet Tampereen seudulla autoileville tutuiksi. Helmikuun alusta käyttöön otettu uusi Vaitinaron liittymän liikennevalojen ruuhkanpurkutoiminto on vähentänyt toistaiseksi tunneliin pääsyn sääntelytarvetta.

Kun liikenne ruuhkautuu Santalahdessa, Rantatunneliin pääsevää liikennettä joudutaan Naistenlahdessa säännöstelemään muun muassa paloturvallisuussyistä. Näin estetään tunneliin muodostumasta paikallaan seisomaan jäävä autojono. Santalahden ruuhka aiheutuu Vaitinaron liikennevaloliittymän rajallisesta kapasiteetista, keskustasta liittyvästä liikenteestä ja tieosuuden nykyiseen liikennemäärään nähden riittämättömästä välityskyvystä. Rantatunneli ei siis suinkaan ole ruuhkien aiheuttaja, vaan se vetäisi sujuvasti liikennettä paljon nykyistä enemmän.

Tunneliliikenne pysäytetty kymmeniä kertoja kuukaudessa

ELY-keskus muutti Vaitinaron liikennevalo-ohjelmaa jo viime vuoden aikana, mutta vaikutukset jäivät vähäisiksi. Helmikuun alusta otettiin käyttöön kehittyneempi liikennevalo-ohjelma, joka tarkkailee aiempaa paremmin muun muassa Nokian moottoritien jononpituuksia ja pyrkii antamaan lisävihreää tunnelin suunnasta tulevalle liikenteelle. Muutos paransi liikenteen sujuvuutta merkittävästi. Tilastojen mukaan länteen kulkeva liikenne jouduttiin ennen tunnelia pysäyttämään loka-tammikuussa 30–60 kertaa kuukaudessa, mutta helmikuussa liikennevalosäädön jälkeen vain 5 kertaa.

Video: Vaitinaron liikennetilanne 6.3.2019 (Youtube)

Liukas keli aiheuttaa kapasiteetin laskua

Onnettomuudet ja poikkeukselliset keli- ja liikenneolosuhteet aiheuttavat jatkossakin ruuhkia. Käytännössä jo liukas keli liikennevaloliittymän alueella laskee kapasiteettia ja aiheuttaa liikenteen ruuhkautumista. Parantaakseen liikenteen sujuvuutta ELY-keskus jatkaa kolmannen lisäkaistan suunnittelua Vaitinaron liikennevaloliittymän kohdalle Uittotunnelin ja Enqvistinkadun välille.  


Alueellista tietoa