- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Omakielisen palvelun kautta lupaavia työllistymistuloksia
Alkuvaiheen kotoutujat hyötyvät omakielisestä orientaatiojaksosta. Tämä tuli ilmi raportissa "Omalla kielellä alkuun – omakielisten orientaatiojaksojen pilotointi Uudenmaan TE-toimiston uusille kotoutuja-asiakkaille".
Raportti on koottu Uudenmaan ELYn hallinnoimassa ESR-hankkeessa Töihin Suomeen. Hanke kehittää maahanmuuttajien alkuvaiheen kotoutumispalveluita. Siinä pilotoitiin Uudenmaan TE-toimiston kotoutumiskoulutuksen alkuvaiheen osaksi tiivis yhteiskunta- ja työelämätietoutta sisältävä ja omatoimiseen kotoutumiseen aktivoiva orientaatiojakso. Orientaatiojaksolla painotettiin omakielistä neuvontaa ja vertaistukea.
Orientaatiojakso on noin kuukauden kestävä koulutus, jossa käsitellään opiskelijan omalla kielellä laajasti aiheita suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä opiskelumahdollisuuksiin. Pilottijaksoille osallistui 629 Uudenmaan TE-toimiston uutta kotoutuja- asiakasta. Jaksoille osallistujat oli jaettu kahteen ryhmään: perusryhmään ja nopean työllistymisen –ryhmään. Näistä ryhmistä jatkettiin kotoutumiskoulutukseen ja muihin opintoihin.
Nopean työllistymisen ryhmistä tuli lupaavia työllistymistuloksia. Niihin vaikutti palveluun ohjautuneiden opiskelijoiden työkokemuksen määrä. Koulutukseen osallistuneiden työllistymistulokset ylittävät verrokkiryhmän ja verrokkipalveluiden vastaavat.
Raportin suosituksissa todetaan muun muassa, että omakielistä yhteiskuntatietoutta tulee antaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Erityisesti kansainvälisen suojelun perusteella Suomesta oleskeluluvan saaneille henkilöille omakielisen tietouden saamisen merkitys on suuri. Lisäksi palvelun sisällön tulee olla räätälöitävissä ryhmän tarpeiden mukaan.
Suosituksissa mainitaan myös, että kotoutumispalveluiden kehittämisessä ja seurannassa on hyvä hyödyntää asiakasymmärrystä kasvattavia osallistavia tiedonkeruutapoja. Viimeiseksi raportin tuloksissa todetaan, että nopean työllistymisen orientaatiojaksojen opiskelijoille tulee turvata työnhakurauha. Työnhaku vaatii aikaa ja jos asiakas ohjataan heti orientaatiojakson jälkeen kotoutumiskoulutukseen, työnhaku käytännössä keskeytyy pahimmillaan jopa vuodeksi.
Koko raportti luettavissa täältä
Lisätietoja:
- Projektipäällikkö Katri Lahtinen, katri.lahtinen(at)ely-keskus.fi, 0295 021 048
- Erikoissuunnitteluja Taneli Kuusiholma, taneli.kuusiholma(at)ely-keskus.fi, 0295 021 049
- Julkaisupäivä
- 28.6.2018