- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
CO2-selvityksestä lisävaloa Pirkanmaan päästötilanteeseen (Pirkanmaa)
Hiilidioksidipäästöt ovat Pirkanmaalla kehittyneet kansallisen trendin mukaisesti. Päästöissä on tapahtunut pitkällä aikavälillä selkeää vähenemistä, mutta taloustilanne ja kasvava väkimäärä haastavat maakunnan kunnianhimoisempaan ilmastotyöhön.
Kunnianhimoa tarvitaan myös 8.10. julkaistun ilmastopaneelin (IPCC) raportin suositusten noudattamiseksi. Laajasti mediassa esillä olleen raportin mukaan ilmastonmuutosten vaikutusten minimoimiseksi tarvitaan lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen maltillisemman 2 asteen sijaan.
ELY-keskus on teettämässä analyysia Pirkanmaan kasvihuonekaasupäästöistä. Alustavien tulosten perusteella nähdään, että vaikka paljon keinoja on jo käytetty mm. energiatehokkuuden edistämiseksi, löytyy edelleen myös mahdollisuuksia lisävähennyksiin.
Esimerkiksi rakennusten öljylämmityksestä luopumalla on mahdollista saada aikaan merkittävä päästövähennys:
Öljylämmitykselle löytyy korvaavia tekniikoita kuten esimerkiksi pellettejä tai maalämpöä. Valtio on sitoutunut luopumaan öljylämmityksestä omissa kiinteistöissään keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmassa. (KAISU) Teknisiin investointeihin on mahdollista saada myös rahoitusta esimerkiksi Kuntarahoituksen sekä Motivan kautta.
Pirkanmaan osalta 1,5 asteen tavoitteeseen vaadittavat päästövähennykset on mahdollista saada aikaan, mutta ne vaativat muutoksia yhteiskunnan eri tasoilla. Muutosta tarvitaan kulutus- ja liikkumistottumuksiin, mutta vastaavasti myös järjestelmätasolla: liikennejärjestelmä ja toimiva yhdyskuntarakenne mahdollistavat yksilön vähähiiliset valinnat.
Päästökehityksen skenaariosta nähdään, että suunta on hyvä, mutta päästövähennysten tulee edelleen jatkua. Vuoden 2030 jälkeen korostuu myös hiilinielujen merkitys: pelkät vähennykset eivät riitä, vaan tarvitaan hiilinieluja painamaan päästöt nettonegatiivisiksi.
Pirkanmaalla valoa työhön tuovat aktiiviset, sitoutuneet kunnat. ELY-keskuksessa ja Pirkanmaan liitossa kehitetään myös yhteistyössä maakunnallisia toimenpiteitä. ELY-keskus on katsonut peiliin myös oman työnsä näkökulmasta: Pirkanmaan ELY-keskus on valinnut toimintansa strategisiksi painopisteiksi ilmastonmuutoksen, kiertotalouden ja digitalisaation ja näihin teemojen ympärille ollaan kokoamassa koko viraston kattavaa kehittämistyötä.
Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Soili Ingelin
0295 036 333
soili.ingelin(at)ely-keskus.fi
Suunnittelija Valeria Kerkkä
0295 036 062
valeria.kerkka(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 24.10.2018