Navigointivalikko
Uutiset 2016

Uutiset 2016

Uutiset 2016

Haasteita ja unelmia Kymenlaaksosta työelämäviisaille
 - Verkostoyhteistyöllä Kymenlaaksoon Suomen parasta työelämää (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kotkassa käynnistettiin Työelämä 2020 Kymenlaakson alueverkoston toiminta 30. – 31.5.2015 pidettävällä tapahtumalla.  Päivien aikana työelämäviisaille heitetiin ratkaistavaksi kolmen kymenlaaksolaisen yhteisön esittämä haaste, kuultiin tuottavuuden ja työhyvinvoinnin yhteyksistä, sekä perustettiin Kymenlaakson työelämän kehittäjien verkosto.


Nuppu Rouhiainen (TEKES) ja Mika Pirttivaara (Rapid Action Group Ltd)  kannustivat joukkojaan
Workahtloniin.

Työelämäpäivien aikana pidettiin kolme erillistä tapahtumaa: Workathlon24 -ratkaisuklinikka, seminaariosuus, jossa Kunnossa kaiken ikää -hanke kertoi, miten tuottavuutta lisätään jopa tuhansia euroja työntekijää kohti, esiteltiin Tulosta kohti! -rekkakiertueen ohjelmaa 2017 ja lopuksi FT Ossi Aura kertoi strategisesta hyvinvoinnin johtamisesta sekä käynnistettiin työelämän kehittäjien verkosto yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa. Kymenlaakson Työelämä 2020 -verkoston kummiksi on lupautunut oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Kymenlaakso on Suomi pienoiskoossa

Tilaisuuden avasi Kymenlaakson liiton vs. maakuntajohtaja Ulla Silmäri.
 - Kymenlaaksosta löytyy merta, erämaita, jokialueita, teollisuutta, investointeja ja mm. Suomen suurin satama ja varuskunta. Olemme kuin Suomi pienoiskoossa, Silmäri totesi. - Kymenlaakso haluaa olla mukana kansainvälisissä verkostoissa ja taata näin työtä ja toimeentuloa kansalaisille. Vaikka Kymenlaakson vienti on maakunnista toiseksi suurinta, ja maakunnassa on tehty merkittäviä investointeja, mm. Google Haminassa, olemme selkeästi muuttotappiomaakunta, Silmäri kertoi.


- Miten pystymme uudistumaan ja olemaan rohkeita  jotta meillä olisi luottamusta itseemme ja Kymenlaaksoon, vs. maakuntajohtaja Ulla Silmäri Kymenlaakson liitosta kysyi  haasteessaan.

Työelämän kehittäminen työn ja ansaintalogiikkojen murroksessa

Yksikön päällikkö Tea Raatikainen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoi työelämän muutoksesta ja sen nopeudesta. Muutos näkyy erityisen hyvin Kymenlaaksossa, missä ennen leivän monen kodin pöytään tuoneita teollisuuslaitoksia on  lopettanut toimintansa. – Tänä päivänä tieto on pääomaa.  Osaamisperustainen työ ja yrittäjyys, verkostot ja yhdessä tekeminen, luova talous ja kulttuuri, ja ennen kaikkea digitalisaatio muuttavat työelämää nopeasti ja tekevät sen ennustamisesta vaikeaa, Raatikainen pohti. Verkostoyhteistyöllä on kuitenkin suuri mahdollisuus saada aikaiseksi tuottavuus- ja hyvinvointiloikka myös Kymenlaaksossa.


Yksikön päällikkö Tea Raatikainen, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta johdatti osallistujat päivien teemaan: - Nyt on koossa paljon aivovoimaa; olo on jännittyneen kihelmöivä!


- Esimies on strategisen hyvinvoinnin ydintoimija, kertoi johtamisen ja työhyvinvoinnin tutkija ja kehittäjä Ossi Aura.


Työhyvinvoinnin asiantuntija Nina Brandenburg, Afectar Oy:stä: "Tavoitteellisella johtamisella voi edistää työhyvinvointia ja tuloksen tekemistä".


KTT Timo Järvensivu Aalto-yliopistosta johdatti kuulijat pohtimaan kymenlaaksolaisen työelämän tapoja ja rakenteita.

Haasteita ja unelmia Kymenlaaksosta 

Työelämän, johtamisen ja työhyvinvoinnin haasteita lähdettiin pohtimaan Workahtlon24 -menetelmällä. - Workahtlon24:llä tarkoitetaan työelämähaasteiden yhteiskehittämisen ratkaisuklinikkaa, jonka tuloksena syntyy työelämän kehittämisaihioita, kertoi Mika Pirttivaara Rapid Action Group Oy:stä. Hän veti ratkaisuklinikkaa, missä työelämään, työhyvinvointiin, tuottavuuden kehittämiseen tai johtamiseen liittyviä haasteita ja unelmiaan ratkaisijoille esittivät Kymenlaakson maakuntaliitto, Kymenlaakson kauppakamari ja Cursor Oy. Ratkaisijoina eli "työelämäviisaina " oli mm. professori Pia Heilmann Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, työelämätutkijoita ja ryhmä opiskelijoita KYAMKista. – Meillä on maailman paras osaamispääoma, mutta miten me saadaan meidän osaaminen työssä jalostumaan korkeampaa arvoon ja pääsemme pois siiloista, Pirttivaara kysyi. Työttömyyttä ei ratkaista viranomaistoimenpitein, vaan siihen tarvitaan ihmisiä, yrityksiä, sekä luovia ja uudenlaisia, ja ehkä jopa hullujakin ideoita.


Mika Pirttivaara, Rapid Action Group Oy:stä veti workahlonin.
"Kaikki mukaan, pois ei saa jäädä kukaan!"

Pöhinä kasvaa Kymenlaaksossa – lisää bensaa liekkeihin!

Työelämäviisaiden pohdintojen tuloksia käytiin läpi ja kuultiin haasteiden esittäjien ajatuksia. Kymenlaakson liitto, Kymenlaakson kauppakamari ja Cursor saivat kotiin viemisiksi konkreettisia ehdotuksia siitä, miten positiivista kierrettä, luottamusta ja rohkeutta sekä itseemme että Kymenlaaksoon rakennetaan ja miten houkutellaan osaavaa työvoimaa maakuntaan.


Yhteyspäällikkö Tiina Paavola Kymenlaakson kauppakamarista toivoi kehittäjiltä vinkkiä siitä, miten ja millä toimenpiteillä yritykset voivat vaikuttaa riittävään osaavan työvoiman saantiin Kymenlaaksoon.


Toimitusjohtaja Mika Perttunen, Cursor Oy:stä heitti haasteen kehittäjille: Miten rakennamme työyhteisön, joka vahvistaa seudun positiivista kierrettä?


KYAMK:n  koulutusjohtaja Petteri Ikonen ja SAK:n Hämeen aluejohtaja Jari Rantala pohtivat tuottavuuden ja työhyvinvoinnin yhteyksiä.


Workathlon täydessä käynnissä!



– Kymenlaaksossa kasvaa pöhinä koko ajan – nyt tarvitaan vaan bensaa liekkeihin, Pirttivaara kannusti.

Miten työelämäviisaiden ratkaisut ovat toteutuneet arkielämässä, tarkistetaan elokuussa, kun Pirttivaara kokoaa haasteen heittäjät ja ratkaisijat yhteen. – Meillä on loistavaa osaamista ja kun se saadaan toimimaan yhdessä, niin loppu on legendaa, Pirttivaara totesi.  Tavoitteenahan ei voi olla mikään muu kuin se, että saadaan Suomen työelämä Euroopan parhaaksi.

Työelämän kehittämisen päiviä Kotkassa olivat järjestämässä työ- ja elinkeinoministeriöön Työelämä2020 -alueverkosto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Tekes, Kuntatyönantajat ja Työterveyslaitos.

- Viestintäasiantuntija Minna Niukkanen
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kuvat: Tiedottaja Sirpa Skippari
Kaakkois-Suomen ELY-keskus


Alueellista tietoa