Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Team Finland –seminaarissa muistutettiin maailmalla odottavista tilaisuuksista (Uudenmaan ELY-keskus)

Suomessa, osassa Eurooppaa ja ehkä Venäjällä on talous huonossa kunnossa, mutta ei maailmalla ole sellaista tunnetta, että talous menisi huonosti, alivaltiosihteeri Matti Anttonen Ulkoasiainministeriöstä totesi Wanhassa Satamassa järjestetyssä Team Finland –seminaarissa.
   Seminaari pidettiin OMA YRITYS 15 –tapahtuman yhteydessä.

 

Seminaarissa luotiin uskoa tulevaan: yrittäjällä on maailmalla paljon enemmän mahdollisuuksia kuin mitä täältä käsin näyttää - mutta ne täytyy löytää. Ja suomalaisilla on ammattitaitoa ja kielitaitoa, joilla pärjätä, vaikka emme sitä itse aina näytä tajuavan.

Suomen talouden kasvu vaatii lisää kasvuhaluisia yrityksiä. Se tarkoittaa monille ulkomaille lähtemistä. Miten pienet ja keskisuuret yritykset saataisiin ohjattua kansainvälisille poluille… juuri siksi Team Finland on olemassa, Anttonen (kuva vas.)  totesi.

Kiinassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa äskettäin vieraillut alivaltiosihteeri kertoi kyseisten maanosien kohoavista taloustilanteista. Useimmat Afrikan maat kasvavat voimakkaasti ja osa maista on hyvinkin vauraita. Kiinan talouden kasvu perustuu kuluttamiseen. Miten saisimme hyödynnetyksi kiinalaisten kulutus- ja matkustushalua, hän pohti.

Ulkomaan markkinoille voi lähteä myös verkkokaupan kautta.

- Heti kun ollaan netissä, ollaan kansainvälisiä, projektipäällikkö Kari Nykänen Posti Oyj:stä kuvaili.

Nykänen kertoi yrittäjien mahdollisuuksista Venäjän verkkokauppaan. Venäjän verkkokauppa on kasvussa. Venäläiset tekivät viime vuonna ulkomaisista verkkokaupoista 15 miljoonaa ostosta, kiinalaisten markkinaosuus oli tästä puolet.


Seminaarissa keskusteltiin myös kengistä.

 

 

 

- Verkkomyynnin osuus kasvaa koko ajan, totesi Boutique Freda/Rita Point Oy:n toimitusjohtaja Rita Nurminen. Hän kertoi pienyrittäjänä maahantuonnin mahdollisuuksista. Pieni ei voi muuta kuin kasvaa, Nurminen totesi hymyillen esitellessään mukanaan tuomiaan kenkiä.


Tulevaisuus tehdään itse

Mihin yrityksen kannattaa tähdätä, kun se haluaa kasvaa? Tulevaisuuksia on monia, futuristi Niko Herlin (kuva oik.) Great Mind Oy:stä kuvaili. Tulevaisuuteen vaikuttavat sekä ympäristön tapahtumat että omat toimemme. Edes futuristi ei voi tietää, miltä tulevaisuus näyttää, hän sanoi, on itse valittava, mihin tulevaisuuteen uskoo ja minkä valitsee ja vasta sitten tehdään suunnitelma sitä kohti etenemiseksi.

- Hyvä visio on sellainen, johon ei koskaan päästä. Jos näyttää siltä, että päästään, se on vaihdettava toiseen, muuten se ei motivoi.

Herlin kehotti kyseenalaistamaan omat ajatuksensa. Mielikuvitus käyttöön!

- Mitä kokeneempia olemme, sitä paksummat silmälaput meillä on, koska me jo "tiedämme". Jos kotoa löytyy lapsi, käyttäkää bisneskonsulttina, hän nauratti yleisöä.


Digitaalisia mahdollisuuksia

Toimitusjohtaja Jarkko Hämäläinen Intelle Innovations Oy:stä oli syystäkin tyytyväinen yrityksen äskettäin tekemään Saudi-Arabian reissuun:

- Saimme 160 diiliä kolmessa ja puolessa päivässä, hän myhäili.

Intelle Innovations on ohjelmistoyhtiö, joka kehittää 3D-peliteknologiaan perustuvia liiketoimintaratkaisuja. Voi itse suunnitella talon, sairaalan, mitä vaan, hän selvensi. Hämäläinen uskoo rakennusalan muuttuvan tulevaisuudessa siten, että suunnittelu jakautuu yhä useammalle eri käyttäjäryhmälle. ELY auttoi meitä ensin, saimme maksettua parin ihmisen palkan, Hämäläinen muistelee yrityksen alkuvaiheita. Myös mm. Suomen suurlähetystöistä on ollut myöhemmin apua ulkomailla käydessä.

- Suomi on huippumaa pilvimallien hyödyntämisessä, Nokialla aikoinaan 21 vuotta työskennellyt Hämäläinen kehaisi.

Myös talousjohtaja Tuija Postari-Kivistö (kuva oik.) Haltianilta uskoi digitaalisiin mahdollisuuksiin:

- Meidänlaista osaamista on niin harvalla, potentiaalit ovat valtavat ja pitää miettiä, mihin kaikkeen kannattaa lähteä mukaan.

Laitteisto-, ohjelmisto- ja tuotesuunnittelutalo Haltian Oy:n perusti vuonna 2012 neljä oululaista ex-nokialaista. Yritys on lähtenyt nopeaan nousuun. Se työllistää – alihankkijat mukaan lukien – jo 100 henkilöä. Postari-Kivistö kertoi yrityksen saaneen apua ja tukea monelta Team Finland -verkostoon kuuluvalta toimijalta. 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola


Alueellista tietoa