- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2015
ELY-keskuksesta haettavissa avustuksia vuodelle 2016 (Uudenmaan ELY-keskus)
Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalojen ensi vuoden harkinnanvaraisia valtionavustuksia voi nyt hakea Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (Uudenmaan ELY-keskus). ELY-keskus myöntää avustuksia ministeriöiden sille osoittamien määrärahojen puitteissa.
Hakemukset tulee toimittaa Uudenmaan ELY-keskukselle 30.11.2015 mennessä.
Rakennusperinnön hoito
Rakennusperinnön hoitoon voidaan myöntää avustusta sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten että niiden välittömän ympäristön korjaamiseen ja kunnossapitoon. Avustusta voidaan myöntää myös muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin. Työ on tehtävä rakennuksen rakentamisajankohdan mukaisilla työtavoilla ja rakennukseen sopivilla perinteisillä rakennusmateriaaleilla. Avustusta voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat ja yhteisöt.
Saariston ympäristönhoito
Avustusta voidaan myöntää kunnalle tai kuntalaiselle saariston eläimistön, kasviston tai maiseman suojeluun liittyviin hankkeisiin. Avustusta voi hakea myös yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on luonnonsuojelun tai ympäristönhoidon edistäminen. Avustusta ei ole myönnetty ruoppauksiin.
Uudellamaalla saariston ympäristönhoitoavustuksen piiriin kuuluvat Espoon, Helsingin, Inkoon, Loviisan, Porvoon, Raaseporin ja Sipoon ilman kiinteää tieyhteyttä olevat saaret.
Avustusalueeseen kuuluvat lisäksi seuraavat alueet, joihin on kiinteä tieyhteys:
- Suvisaaristo (Espoo)
- Storramsjö, Hirdal, Barö, Räfsö, Degerö ja Sävö (Inkoo)
- Sarvsalö, Kabböle, Isnäs, Tjuvö, Strömsland, Vahterpää ja Gäddbergsö (Loviisa)
- Emäsalo, Vässölandet, Tirmo ja Fagersta (Porvoo)
- Bromarv, Trollshovda, Lindö, Svedja, Öby, Odensö, Norrby ja Båsa (Raasepori)
- Kitö ja Löparö (Sipoo)
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatiminen
Avustuksilla edistetään pohjavesien suojelusuunnitelmien laatimista alueille, joilla suunnitelmaa ei vielä ole. Niillä edistetään myös vanhentuneiden suojelusuunnitelmien päivittämistä. Tukea voidaan myöntää kunnalle, jonka alueelle suojelusuunnitelma laaditaan.
Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta
Haja-asutusalueiden jätevesineuvonnan toteuttamiseen on haettavissa haja-asustusalueiden jätevesineuvonta-avustusta. Neuvontahankkeen toteuttajan - järjestön tai yhteisön – on oltava riippumaton laitevalmistajista, materiaalitoimittajista sekä tukku- ja vähittäismyyntiä harjoittavista toimijoista ja sillä on oltava kokemusta henkilötasolle ulottuvasta neuvontatoiminnasta. Avustusten jaossa ja hankkeiden toteuttamisessa noudatetaan SYKEn laatimassa yleissuunnitelmassa 2016 esitettyjä periaatteita.
Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Vesienhoitosuunnitelmien ja merenhoitosuunnitelman toimenpiteet
Vuoteen 2021 ulottuvat vesienhoitosuunnitelmat ja merenhoidon toimenpideohjelma hyväksytään valtioneuvostossa vuoden 2015 lopussa. Ne sisältävät laajan joukon toimenpiteitä ja niitä tukevia ohjauskeinoja, joiden tavoitteena on merien sekä pinta- ja pohjavesien hyvän tilan saavuttaminen. Toimenpiteiden toteutus edellyttää julkisen ja yksityisen sektorin sekä vapaaehtoisjärjestöjen toimia.
Uudenmaan ELY-keskus voi myöntää avustusta vesienhoitosuunnitelmien ja merenhoitosuunnitelman toimenpiteiden toteuttamista edistäviin laaja-alaisiin yhteistyöhankkeisiin. Avustusta voidaan myöntää myös vesienhoitosuunnitelmien toimenpiteiden toteuttamiseen.
Avustuksen saamiseksi hakijan tulee yleensä olla esimerkiksi vesilain mukainen yhteisö, rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalastusalue tai kunta.
Vesihuolto
Vuonna 2016 vesihuollon tukea suunnataan erityisesti haja-asutusalueiden vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen laajentamiseen valtakunnallisen viemäröintiohjelman periaatteiden mukaisesti.
Vesihuoltoavustusta voi saada vesihuoltotoimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on alueellisen yhteistyön aikaansaaminen vesihuollossa, vesihuollon turvaaminen erityistilanteissa, vesihuollon aikaansaamiseksi maaseutuyhdyskunnissa ja haja-asutusalueilla sekä pinta- tai pohjavesien pilaantumisen ehkäiseminen tai niiden tilan parantaminen. Hankkeiden tulee olla esitettynä ajan tasalla olevassa kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelmassa.
Tukea myönnetään ensisijaisesti vesihuoltolaissa tarkoitetuille vesihuoltolaitoksille tai muulle vesihuoltoa varten perustetulle yhtymälle, yhteisölle, kuntayhtymälle tai kunnalle.
Vesistön käytön ja tilan parantaminen
Avustuksia voidaan myöntää Uudenmaan alueella yleishyödyllisiin hankkeisiin, joiden tarkoituksena on muun muassa edistää vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää tilaa, edistää vesiluonnon monimuotoisuutta tai vähentää tulva- ja kuivuusriskejä. Tarkemmin avustuksen myöntämisen edellytykset ja avustusperusteet on kuvattu valtioneuvoston asetuksessa vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta (714/2015).
Avustuksen saamiseksi hakijan on yleensä oltava esimerkiksi vesilain mukainen yhteisö, rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalastusalue tai kunta.
Avustuksen hakemisesta ja myöntämisestä
Avustusta on haettava ennen hankkeen toimenpiteiden aloittamista. Hakemukset toimitetaan Uudenmaan ELY-keskukselle viimeistään 30.11.2015 ensisijaisesti sähköistä hakulomaketta käyttäen.
Aikaisemmin toimitetut vuotta 2016 koskevat avustushakemukset otetaan huomioon ilman uutta hakemusta. Myöhemmin tulleita avustushakemuksia voidaan ottaa huomioon määrärahojen salliessa.
Avustusta voidaan myöntää pääsääntöisesti enintään 50 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Avustuksia myönnettäessä noudatetaan valtionavustuslain (668/2001) perusteita ja menettelyjä. Vesihuoltohankkeiden osalta noudatetaan lisäksi vesihuollon tukemisesta annettua lakia (686/2004) ja vesien kunnostushankkeiden osalta valtioneuvoston asetusta vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta (714/2015).
Hakulomakkeet ja ohjeita ELY-keskuksesta ja verkkopalvelusta
Hakulomakkeita ja tarkempia tietoja avustusten myöntämisen edellytyksistä saa Uudenmaan alueella Uudenmaan ELY-keskuksesta. Harkinnanvaraisia valtionavustuksia koskevia hakulomakkeita ja ohjeita on saatavissa myös ELY-keskusten verkkopalvelussa osoitteessa ely-keskus.fi > Palvelut > Rahoitus ja avustukset > Ympäristö > Rahoitus ja avustukset – ELY-keskusten ympäristövastuualue.
Lisätietoja:
Rakennusperinnön hoito
- ylitarkastaja Henrik Wager, 0295 021 473
Saariston ympäristönhoito
- ylitarkastaja Kirsi Hellas, 0295 021 387
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatiminen
- geologi Esko Nylander, 0295 021 437
Vesihuolto ja haja-asutusalueiden jätevesineuvonta
- insinööri Ilkka Juva, 0295 021 400
Avustukset vesienhoitosuunnitelmien ja merenhoitosuunnitelman toimenpiteiden toteuttamiseen
- erikoistutkija Pasi Lempinen, 0295 021 425
Vesistön käytön ja tilan parantamista koskevat avustukset
- erikoistutkija Pasi Lempinen, 0295 021 425
- Julkaisupäivä
- 21.10.2015