Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Valtatie 3:n vaihtuva nopeusrajoitusjärjestelmä laajenee Sarankulmaan (Pirkanmaan ELY-keskus)

Aamu- ja iltaruuhkien liikennemäärät Tampereen läntisellä ohikulkutiellä Sarankulman kohdalla ovat niin suuria, että liikenteen välityskyvyn ja turvallisuuden vuoksi valtatie 3:n nopeusrajoitusta täytyy ruuhkahuippuina laskea. Valtatieosuudella otetaankin vielä tänä syksynä käyttöön vaihtuva nopeusrajoitusjärjestelmä.

Kaksi vuotta sitten Tampereelta Lempäälään johtavalla valtatie 3:n moottoritieosuudella otettiin käyttöön kelin ja liikennemäärän mukaan vaihtuva nopeusrajoitusjärjestelmä. Vaihtuva järjestelmä merkitsi hiljaisena aikana ja hyvällä kelillä sallitun 120 kilometrin ajonopeuden putoamista huonossa ajokelissä jopa 60 kilometriin tunnissa.  

Nyt nopeusrajoitusjärjestelmää laajennetaan Tampereen läntisen kehätien Lakalaivan ja Linnakallion eritasoliittymien väliselle moottoritieosuudelle. Syynä on ohikulkutien aamu- ja iltaruuhkien kasvaminen Sarankulmassa niin suuriksi, että liikenteen välityskyvyn ja turvallisuuden vuoksi valtatie 3:n nopeusrajoitusta on ruuhkaisimman liikenteen aikana laskettava. Sään ja kelin mukaan vaihtuvien rajoitusten asentamista kehätien tälle osuudelle puoltavat myös hyvällä ajokelillä mitatut toistuvat ylinopeudet, jotka tutkitusti aiheutuvat autoilijoiden liian alhaisena moottoritienopeutena pitämästä kiinteästä, 80 kilometrin ajonopeudesta. 

Neljä vaihtuvaa nopeusrajoitusmerkkiä ja yhdistelmäopastetta

Uusilla Sarankulman vaihtuvilla nopeusrajoitusmerkillä näytetään 60, 70, 80 ja 100 kilometrin tuntinopeuksia. Ruuhka-aikana ja huonolla kelillä nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa, muuna aikana kelin salliessa 100 kilometriä tunnissa. LED-tekniikalla toimivat varoitusmerkit taas varoittavat tienkäyttäjää tietyöstä, liukkaasta ajoradasta tai liikenneruuhkasta. 

Asennustyöt Sarankulmassa ovat valmistuneet ja parhaillaan testataan järjestelmän käyttöönottoa. Syksyn testitulokset ratkaisevat, kuinka pian merkkien peitelevyt voidaan poistaa, ja uuden järjestelmän käyttö aloittaa.


Alueellista tietoa