Navigointivalikko

Ukrainalaisten työllistäminen ja työllistyminen

Pohjanmaan ELY-keskus on koonnut alueeltaan yleisiä toimijoilta ja työnantajilta saatuja kysymyksiä erityisesti tilapäisen suojelun piirissä olevien ukrainalaisten työntekoon ja työllistymiseen liittyen.

Pohjanmaan ELY-keskus huomauttaa, että osa tiedosta saattaa muuttua uusien linjausten ja tarkennusten vuoksi.
Seuraathan tilapäiseen suojeluun ja työntekoon liittyviä ohjeistuksia myös mm.

Pyrimme tekemään päivityksiä sivuihin tarpeen mukaisesti.

Alueellisia uutisia:

4.5. Pohjanmaan ELY-keskus on vieraillut maakunnan vastaanottokeskuksissa (Pohjanmaa)

 

Tilapäistä suojelua hakeneen ukrainalaisen työnteon aloittaminen Suomessa

Työnantajana tilapäistä suojelua saavalle

 • Tilapäistä suojelua saavan työntekoa koskee sama lainsäädäntö ja esimerkiksi työehtosopimus kuin ketä tahansa työntekijää. Työnantaja on velvollinen tarkastamaan henkilön työnteko-oikeuden.  Lisäksi työnantajan tulee toimittaa sähköisesti tieto palkkauksesta Enter-Finland- palvelussa täyttämällä TEM054-lomake.


  Lisätietoa

 • Alueellisia yhteistyökumppaneita työnantajille

  • Pohjanmaan TE-toimisto kartoittaa parhaillaan alueensa yrityksiä, joilla on tarjota mm. Ukrainasta paenneille henkilöille työpaikkoja.
   Yritys voi ottaa yhteyttä TE-toimiston yrityspalveluihin (0295 056 001) mikäli sillä on tarjota työpaikkoja, joissa ei tarvitse suomen tai ruotsin kielen taitoa.

  ​​​​

  Valtakunnallisia yhteistyökumppaneita työnantajille

  • Elinkeinoelämän keskusliitto EK yhdessä StaffPoint-konsernin kanssa on käynnistänyt Työstä turvaa -hankkeen, jonka avulla on mahdollista tarjota työtä Ukrainasta sotaa paenneille ihmisille. Tavoitteena on työllistää aluksi 200–400 työluvallista ukrainalaista ja muuta turvapaikanhakijaa.
   Työstä turvaa -hanke tukee ukrainalaisia - Staffpoint

   

  Päivitetty 4.5.2022

Tilapäistä suojelua saava työnhakijana

Laajamittaisen maahantulon varautuminen

 • Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa toimii yhteinen laajamittaisen maahantulovarautumisen viranomaisyhteistyöryhmä.


  Tasavallan presidentin 16.12.2021 vahvistaman vastaanottolain muutoksen voimaan tulon myötä 1.1.2022 alkaen on Maahanmuuttovirastolle keskitetty vastuu valmiussuunnittelusta, joka koskee vastaanottopalveluiden järjestämistä laajamittaisen maahantulon tilanteessa. Maahanmuuttovirasto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Pohjanmaan ELY-keskus ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ovat päätyneet nykytilanteen huomioiden siihen, että Pohjanmaan ELY-keskus jatkaa laajamittaisen maahantulovarautumisen yhteistyöryhmän koordinaatiota Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla.  


  Työryhmässä ovat edustettuina: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Kokkolan kaupunki, Kristiinankaupunki, Kristiinankaupungin vastaanottokeskus, Länsi-Suomen merivartiosto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Maahanmuuttovirasto, Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä, Pohjanmaan poliisi, Punaisen ristin Länsi-Suomen piiri, Röda Korset Österbottens svenska distrikt, Seinäjoen kaupunki, Seinäjoen vastaanottokeskus, Soite, Vaasan vastaanottokeskus, Vöyrin maahanmuuttokeskus, Kokkolan vastaanottokeskus.

  Laajamittaisen maahantulovarautumisen yhteistyöryhmää koskevissa lisätiedoissa ja substanssiasioissa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan osalta:

  Emine Ehrström, Pohjanmaan ELY-keskus
  0295 028 684 | emine.ehrstrom@ely-keskus.fi  

  Laajamittaisen maahantulovarautumisen yhteistyöryhmää koskevissa lisätiedoissa ja substanssiasioissa Etelä-Pohjanmaan osalta:

  Mauno Salmela, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
  ​​​​​0295 027 625 | mauno.salmela@ely-keskus.fi  

  Työryhmän puheenjohtajana toimii Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Timo Saari:  

  Timo Saari, Pohjanmaan ELY-keskus
  0295 028 501 | timo.saari@ely-keskus.fi  

   

  Päivitetty 4.5.2022

 • •    Kokkolan vastaanottokeskus (SPR) 
  •    Kristiinankaupungin vastaanottokeskus (SPR)
  •    Oravaisten hybridiyksikkö (alaikäisyksikkö)
  •    Oravaisten vastaanottokeskus
  •    Oravaisten vastaanottokeskus Pietarsaaren yksikkö
  •    Vaasan vastaanottokeskus


  Lisätietoa

   

  Päivitetty 4.5.2022