Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Uusi verkosto perustettu tukemaan alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kansainvälistä rekrytointia (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Satakunta)

Talent Coastline ekosysteemi, EURES-verkosto ja maaseudun eri toimijat tapasivat tällä viikolla Närpiössä. Tapaamisessa perustettiin uusi alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden työllisyyden verkosto. Verkoston avulla jaetaan tietoa ja kehitetään kansainvälistä eettistä rekrytointia maaseudun ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Mukana vahvasti yhteistyössä on myös Satakunnan TE-toimiston EURES.

Koronaviruspandemia käynnisti laajan keskustelun maaseudun työvoimasta. Ala on kärsinyt työvoimapulasta jo vuosia ja iso osa alkutuotannon kausityöstä tehdään kansainvälisellä työvoimalla. Kun keväällä uhkasi jäädä 16 000 kausityöläistä Suomen valtion rajojen taakse, syntyi Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla vahva yhteistyö maaseudun, yritysten ja valtion toimijoiden välillä. Hyvällä yhteistyöllä onnistuttiin samaan kausityövoimaa niin Suomesta kuin ulkomailtakin, jolla turvattiin elintarviketeollisuuden tarpeet.

Yhteistyössä on voimaa

Verkosto kokoontui Närpiössä, jolla on pitkät perinteet kansainvälisen työvoiman hyödyntämisestä. Alueella on Suomen vahvimpia alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden yrityksiä. Mukaan ensimmäiseen verkostotapaamiseen oli kutsuttu edustajat alueen merkittävimmistä toimijoista, mm. Närpiön kaupunki, MTK ja Töitä Suomesta Oy, ProAgria, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Österbottens producentförbund, EURES, TE-toimisto ja Pohjanmaan ELY-keskus, Talent Scout -hanke, YA!, Dynamohouse, Concordia sekä Kristiinankaupungin elinkeinokeskus. Mukana tilaisuudessa oli myös alueen yrittäjiä. Verkoston on tarkoitus myöhemmin laajentua koskemaan myös Keski-Pohjanmaata.

Tilaisuudessa keskusteltiin yhteistyöstä, kansainvälisen työvoiman tuomista haasteista ja mahdollisuuksista, alueen veto- ja pitovoimasta, varautumisesta sekä mm. EURES-verkoston tuomista mahdollisuuksista.

- EURES-verkosto on Euroopan laajuinen verkosto. Yhden asiantuntijan kautta saa koko verkoston tuen ja sen tarjoamat mahdollisuudet, EURES-asiantuntija Marko Laukas Pohjanmaan TE-toimistosta kertoo.
- Tällä hetkellä esimerkiksi Le Marchen alueella Italiassa ollaan hyvin kiinnostuneita Suomesta ja töistä alkutuotannon parissa. Satakunnan TE-toimistolla on hyvät suhteet alueen EURES-toimijoihin, EURES-asiantuntija Taina Tuovinen Satakunnan TE-toimistosta lisää.

Elinvoimaisen maaseudun puolesta

Koronaviruspandemia synnytti kiinnostuksen maaseutua kohtaan. Monipaikkaisuus, maaseudun rauha, turvallinen ympäristö elää ja yrittää on herättänyt suomalaisten kiinnostuksen. Useat tutkimukset ovat todenneet, että muuttoliike on kasvanut maakuntien suuntaan ja pääkaupunkiseutu ei kiinnosta samalla tavalla kuin ennen.

- Maaseutua on vaivannut työvoimapula siinä, missä muutakin Suomea, MTK:n elinkeinojohtaja ja Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.
- Uuden verkoston tavoitteena on paitsi varautua uuteen pandemiaan, joka voi sekoittaa kausityövoiman pääsyn maahan, mutta ennen kaikkea rakentaa uusia eettisiä rekrytoinnin malleja alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden yrityksille, hän lisää.

Maahanmuutolla ja kansainvälisten osaajien liikkuvuudella on entistä suurempi merkitys Suomen hyvinvoinnille ja kilpailukyvylle. Yhteiskunnan ja työelämän monimuotoisuus vaikuttavat Suomen houkuttelevuuteen kansainvälisten osaajien silmissä. Lisäksi sillä on ratkaiseva merkitys täällä jo asuvien maahanmuuttajien työllistymiselle.

- Yhteistyö koronakriisin hoidossa synnytti näkemyksen siitä, että yhteistyötä tarvitaan edelleen yritysten kasvussa ja kansainvälistymissä sekä työntekijän kotouttamisessa. Olemme iloisia, että verkosto on tarttunut mahdollisuuteen synnyttää uutta yhteistyötä, osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo.
- Olemme muodostaneet yhteisen kansainvälisen rekrytiimin Pohjanmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston välillä. Kun yrittäjä on yhteydessä yhteen meistä, on hän yhteydessä kaikkiin, rekrytointiasiantuntija Tomas Ede Pohjanmaan TE-toimistosta, lisää.

 

Lisätietoja:
Pohjanmaan ELY-keskus, osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta, puh. 0295 028 646
Pohjanmaan TE-toimisto, asiantuntija, EURES- ja rekrytointipalvelut Marko Laukas, puh. 0295 056 247
Pohjanmaan TE-toimisto, asiantuntija, rekrytointipalvelut, Tomas Ede, puh. 0295 056 039
Pohjanmaan ELY-keskus, maaseutuyksikön päällikkö, Karin Kainlauri, puh. 0295 028 572