Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinileväseuranta myös tänä kesänä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sinileväseuranta alkoi tällä viikolla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Pysyviä havaintopaikkoja on sama määrä kuin viime vuonna eli 27. Vakiohavaintopisteitä on sekä järvillä että merialueilla, lisäksi seurannassa on mukana yksi jokihavaintopiste. Viikoittaista levätilannetta voidaan seurata Järvi-meriwiki-verkkopalvelussa (www.jarviwiki.fi, www.meriwiki.fi). 

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Sinileväkukintoja esiintyy alueellamme tavallisesti heinä–elokuussa. Kesäkuussa saattaa esiintyä myös männyn kellertävää siitepölyä rantavedessä. Tiistaina Pudimofjärdenin pintaveden lämpötila oli 15 ºC ja Siipyyn edustan merialueen pintaveden lämpötila oli 9 ºC.

Alueemme sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Sinilevän runsaus arvioidaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei levää)– 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-verkkopalveluun:

Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu noin 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja rannikkoalueilla. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990