Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinilevää havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Viikolla 29 sinileväesiintymiä on havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen havainnointipisteillä. Valtakunnallisen sinilevätarkkailun havaintopisteillä sinileväkukintaa esiintyi hieman Alajärven Hoiskon uimarannalla, Mustasaaren Replotfjärdenissä ja Mustasaaren Karperöfjärdenissä. Asiantuntijatiedon mukaan levää on havaittu hieman tämän viikon aikana myös Rönnskärin ja Bergön välisellä merialueella sekä Kokkolassa Trullevinniemen kalasatama-altaassa.

Leväseurannan kansalaishavainnot ovat lisääntyneet kuluvan viikon aikana. Sinilevää on esiintynyt kansalaishavaintojen mukaan Iiroonjärvellä ja Limajärvellä Soinissa sekä Vaasan rannikkoalueella useissa kohteissa. Vaasan Kustaanlinnan uimarannalla sinilevää havaittiin tiistaina 14.7. Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin. Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Sinileväkukinnan voi tunnistaa vedestä aluksi vihertävinä hippusina, minkä jälkeen se sopivien olosuhteiden myötä runsastuu ja kasautuu muodostaen sinilevälauttoja. Sinilevälautat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi. Itse havaitun sinilevähavainnon voi tallentaa Järvi-Meriwikiin (www.järviwiki.fi) tai ottamalla yhteyttä leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lisätietoja