Navigointivalikko

Alueellista tietoa

  

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

ELY-keskuksen koronarahoitushakemusten käsittely on Hämeessä loppusuoralla (Kanta-Häme ja Päijät-Häme) 

ELY-keskusten poikkeusrahoitus oli haettavana 31.3. – 8.6.2020, jona aikana hakemuksia jätettiin Kanta- ja Päijät-Hämeessä yhteensä 1951 kpl. Hakemusten käsittely on nyt loppusuoralla ja maksatukset ovat käynnissä. Jo myönnetyillä koronatuilla on tutkittu olleen myönteistä vaikutusta yritysten selviytymiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Maaseutuyritysten koronatukea voi hakea vuoden 2020 loppuun saakka. 

ELY-keskuksen normaalit yrityspalvelut ja rahoitukset ovat haettavissa edelleen ja infotilaisuuksia on tulossa. 
 

Hakemusten käsittely on työllistänyt runsaasti niin vakituista henkilöstöä, kuin myös palkattuja lisäresurssejakin. Työ on edennyt suunnitellusti osaavan joukon avulla ja vaikka hakemusten käsittely on jo loppusuoralla, tekemistä riittää vielä jatkossakin. Avustusten ennakkomaksatuksen lisäksi kaikista hankkeista haetaan loppumaksatusta. Nämä ovat edenneet lähes reaaliajassa, eikä ruuhkaa ole päässyt syntymään. Maksatusten määrä kasvaa mentäessä syksyä kohti ja suurimmillaan käsittelyjen odotetaan olevan loppuvuoden aikana. Jonkin verran jälkitoimia on myös odotettavissa, sillä todennäköisesti kaikki yritykset eivät ole saaneet ennakkomaksettuja hankkeita toteutetuksi. 

-Hakemusten käsittely on ollut meille valtava voimanponnistus, sillä Hämeen ELY-keskuksessa käsitellään koko Etelä-Suomen hakemukset, eli myös Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen hakemukset, kertoo Hämeen ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja Jarmo Paukku. -Kevään tilanne edellytti nopeata reagointia. Rekrytoimme pikaisella aikataululla uusia henkilöitä korona-avustusten käsittelyyn, ja olemme tehneet yhteistyötä muiden ELY-keskusten kanssa.  

Tavoitteena on saada kaikki hakemukset käsiteltyä vielä syyskuun aikana. Hyväksyttyjen hakemusten osuus on ollut 73% hakemusten lukumäärästä. 

Yritysten koronatuki, Häme 

kpl 

€ 

Hakemusten määrä, Kanta-Häme 

912 

30 000 000 

Hakemusten määrä, Päijät-Häme 

1039 

31 000 000 

Myönteisten päätösten lkm yht. Häme (tilanne 2.9.2020) 

1285 

19 000 000 


Päijät-Hämeessä teollisuuden toimiala on ollut suurin avustusten saaja 2,09 milj.€ tukisummalla, jonka lisäksi kaupan toimialalle on myönnetty lähes sama avustusmäärä 2,03 milj.€. Kanta-Hämeessä kaupan toimiala oli suurin avustuksen kohderyhmä 2,03 milj.€ kokonaissummalla. Teollisuuden osuus oli huomattavasti pienempi 1,29 milj.€ avustusmäärällä. 

Teollisuusyritysten määrä on Hämeessä suuri ja yritykset ovat aiemminkin olleet aktiivisia kehittämään toimintaansa ja tuotteita, joten niiden osuus tuensaajien joukossa ei ole yllätys. Kaupan toimialalla avustusta ovat saaneet tukku- ja vähittäiskaupat sekä moottoriajoneuvojen myyntiliikkeet. 

Majoitus- ja ravitsemustoimialat ovat voineet saada yrityksen kehittämisavustusta, ja ravitsemisyritykset ovat voineet hakea myös erityistä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Nämä avustukset yhteensovitetaan, joten näille toimialoille myönnetty kokonaisavustus nousee suurimpien tuensaajien joukkoon.

Koronarahoituspäätösten jakautuminen toimialoittain ja yrityksittäin löytyy oheisesta linkistä: 

Maaseutuyritysten koronarahoitusta voi hakea edelleen 

Monen alkutuottajan tai elintarvikejalostajan toimitukset ravintoloihin pysähtyivät keväällä kokonaan koronaviruspandemian vuoksi. Pandemia tyhjensi myös esimerkiksi maatilojen yhteydessä matkailu- ja juhlapalvelutoimintaa harjoittavien yritysten tilauskirjoja. Hämeen ELY-keskus on myöntänyt maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisia tukia kevään ja kesän aikana yhteensä noin 200 000 euroa. 

Rahoitusta on yhä jäljellä ja sitä voi hakea vuoden 2020 loppuun saakka. 

ELY-keskuksen myöntämällä koronarahoituksella on ollut myönteinen vaikutus yritysten selviytymiseen  

Touko-kesäkuun vaihteessa toteutettiin valtakunnallinen kysely, jonka avulla haluttiin selvittää millaisia vaikutuksia jo päätöksen saaneet yritykset arvioivat koronarahoituksella olleen yrityksensä liiketoiminnan kehittämiseen.  

Tulosten mukaan vastaajat arvioivat koronarahoituksen vaikuttavuuden ja merkittävimmän hyödyn olevan erityisesti yrityksen liiketoiminnan uudistuminen ja vahvistuminen. Lisäksi rahoituksen avulla oli pystytty välttämään henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia sekä vältytty yritystoiminnan lopettamiselta. 

ELY-keskukset tukevat yritysten kehittämishankkeita jatkossakin 

ELY-keskuksen rahoitusta voidaan myöntää merkittäviin investointeihin, liiketoiminnan kehittämiseen, sekä tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Yrityksen kehittämispalveluihin ja Yrityksen kehittämisavustukseen voi tutustua ELY-keskuksen verkkosivulla 

Sekä Kanta- että Päijät-Hämeessä järjestetään syksyn aikana erilaisia rahoitusinfoja yhteistyössä alueiden muiden toimijoiden kanssa. Maainfoissa pureudutaan eri maiden markkinatilanteisiin ja annetaan vinkkejä julkisen rahoituksen hakemisesta. Hämeen ELY-keskuksen Team Finland-koordinaattorit toimivat yritysten apuna kansainvälistymiseen liittyvissä kysymyksissä.  

Lisätietoa tulevista infoista ja tapahtumista löydät ELY-keskuksen verkkosivuilta 

 

Lisätietoja: 

Tommi Muilu, ylijohtaja, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 206 

Jarmo Paukku, E-vastuualueen johtaja, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 083 

Matti Nykänen, Team Finland –koordinaattori/Päijät-Häme, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 079 

Tuomo Kauha, Team Finland –koordinaattori/Kanta-Häme, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 147 

Tiedotus: 

Netta Saarinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 150