- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Urjalan Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven vesitaloudellinen kehittäminen käynnistyy (Pirkanmaa)
Urjalassa sijaitsevien Nuutajärven, Rutajärven ja Kortejärven säännöstely on jo vuosia herättänyt lukuisia mielipiteitä alueen asukkaissa ja maanomistajissa. Pirkanmaan ELY-keskus ja Urjalan kunta ovat päättäneet käynnistää kyseisten järvien vesitaloudellisen kehittämistyön järvien säännöstelyjen tarkastelemiseksi. Työssä selvitetään aluksi mm. järviketjun nykyisen säännöstelyn vaikutuksia luontoarvoihin, virkistyskäyttöön ja maankuivatukseen sekä lisäksi mahdollisia muutostarpeita.
Virkistyskäyttöön liittyviä säännöstelyn vaikutuksia arvioidaan järvien ja rannan käyttäjiltä kerättävien tietojen avulla 13.6. järjestettävässä yleisötilaisuudessa sekä erillisellä asukaskyselyllä. Yleisötilaisuus järjestetään klo 17-19.30 Urjalan yhteiskoululla, Urjalantie 37 (kahvitarjoilu).
- Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven säännöstelystä on tullut asukkailta jonkin verran yhteydenottoja. Yleisötilaisuuden ja kyselyn avulla toivomme saavamme koottua asukkaiden näkemykset säännöstelyn vaikutuksista, toteaa vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Säännöstelytarve muuttuu olosuhteiden muuttumisen myötä
Nuuta-, Ruta- ja Kortejärveä on laskettu maankuivatustarkoituksessa jo 1820- ja 1850-luvuilla. Nykyiset vedenjuoksutukset ja -korkeudet perustuvat vuonna 1943 laadittuun laskusuunnitelmaan, joka on saanut vesistötoimikunnan luvan vuonna 1947. Olosuhteet ovat kuitenkin vuosien varrella muuttuneet.
- Energiatuotanto on loppunut Nokoorinkoskessa ja vanhat lupaehdot soveltuvat heikosti nykypäivän tarpeisiin, joten säännöstelyjen tarkistaminen nykypäivän tilanteen mukaiseksi on välttämätöntä. Tästä syystä Pirkanmaan ELY-keskus on käynnistänyt yhteistyössä Urjalan kunnan kanssa vesitaloudellisen kehittämistyön Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven säännöstelyjen tarkastelemiseksi. Työssä ovat mukana konsultteina myös Sitowise Oy sekä FCG Oy, Mäkynen kertoo.
Työssä tarkastellaan nykyisen säännöstelyluvan vaikutuksia voimassa olevien lupapäätösten mahdollistamalla tavalla kahden eri vaihtoehdon kautta:
Vaihtoehto 1. Nykyinen säännöstely toteutetaan tiukasti vuoden 1947 vesistötoimikunnan päätöksen mukaisesti.
Vaihtoehto 2. Nykyinen säännöstely toteutetaan vuoden 1983 vesioikeuden sekä 2007 Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti tietyissä tilanteissa tiukoista määräyksistä poiketen (esim. vähälumisen talven jälkeen kevätalennusta ei tarvitse suorittaa aivan alas asti).
Erilaisista selvityksistä taustatietoa säännöstelyn vaikutusten arviointiin
Säännöstelyn vaikutuksia luontoarvoihin kartoitetaan keväällä 2019 käynnistyvillä luontoselvityksillä Nuuta-, Ruta- ja Kortejärvillä. Virkistyskäyttöön liittyviä vaikutuksia arvioidaan järvien ja rannan käyttäjiltä kerättävien näkemysten avulla.
Säännöstelyn vaikutuksia maanviljelyyn ja kuivatukseen selvitetään syksyn 2019 aikana. Työssä tarkastellaan myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia järvien vedenkorkeuksiin ja tuleviin virtaamiin sekä nykyisten säännöstelylupien toimivuutta tulevaisuudessa. Myös esteetöntä kalankulkua selvitetään.
- Nykysäännöstelyn vaikutusten arviointityön tulosten perusteella selvitetään tarpeen mukaan vaihtoehtoja nykyiselle säännöstelylle, kuten säännöstelyluvan muuttamista, nykyisten säännöstelyrakenteiden toimivuutta ja niiden mahdollista korvaamista esim. pohjapatoratkaisuilla. Mahdolliset muutokset säännöstelyyn vaativat lopuksi tahon, joka hakee lupamuutosta aluehallintovirastosta, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.
Lisätietoja:
www.ymparisto.fi/saannostely/urjala
Urjalan kunta:
- Hannu Maijala, kunnanjohtaja, p. 040 335 4200, [email protected]
Pirkanmaan ELY-keskus:
- Anne Mäkynen, vesitalousasiantuntija, p. 0295 036 352, [email protected]
- Diar Isid, johtava vesitalousasiantuntija, p. 0295 036 188, [email protected]
- Julkaisupäivä
- 20.5.2019