Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sateinen lokakuu (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa noin asteen tavanomaista viileämpi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin lokakuun keskilämpötilaksi 2 astetta, kun pitkänajan (1981 - 2010) keskiarvo on 3,0 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla lokakuun keskilämpötilaksi mitattiin 2,4 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on 3,6 astetta.

Lokakuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa yli puolitoista kertainen. Kuukauden aikana satoi keskimääräinen 99 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.
Lunta satoi kuukauden aikana ja lokakuun päättyessä lunta oli maakunnassa 5-10 cm.

Lokakuun aikana Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski Arvinsalmen asteikon mukaan 4 cm. Kuukauden lopussa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 38 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. 
Pielisen vedenkorkeus nousi 5 cm lokakuun aikana. Kuukauden lopussa Pielisen vedenkorkeus oli kuitenkin 40 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ruunaan vedenkorkeus oli 15 cm ja Viinijärven 12 cm tavanomaista alempana. Muista poiketen Kajoonjärven vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 12 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan ennustetaan nousevan noin 5 cm marraskuun loppuun mennessä. 
Pielisen vedenpinta on nousussa ja vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 10 cm joulukuun alkuun mennessä. Noususuunta jatkunee tammikuun alkuun saakka, jolloin vedenpinta on 20-25 cm tämän hetkistä korkeammalla.

Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 60 % tavanomaisesta. Lieksanjoessa ja Koitajoessa virtasi vettä lokakuussa neljänneksen normaalia vähemmän.
Pienempien jokien virtaamat lokakuussa vaihtelivat. Esimerkiksi Puntarikoskella lokakuun keskivirtaama oli lähes tavanomainen, kun taas Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskella oli vain noin puolet normaalista.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Nurmeksen Juutilankankaalla 13 cm, Kontiolahden Jakokoskella 17 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 25 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ainoastaan Kontiolahden Jaamankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus oli 13 cm tavanomaista ylempänä.  

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa