Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Pohjois-Karjalassa levähtäneet hanhimassat aiheuttaneet huomattavia vahinkoja viljelyksille

Hanhien kevätmuutto on ollut Pohjois-Karjalassa toukokuun loppupuoliskolla poikkeuksellisen vilkasta. Pelloilla ruokailevat hanhet ovat aiheuttaneet huomattavia vahinkoja viljelyksille erityisesti Keski-Karjalassa, alueella on viivähtänyt samanaikaisesti jopa satojatuhansia hanhia. Haastavin tilanne on karjatiloilla, joissa ensimmäinen tuorerehusato jää kokonaan saamatta hanhivahinkojen vuoksi.

Viljelijöillä ja ELY-keskuksella on osalle ongelmallisista alueista poikkeuslupia rauhoitettujen lintulajien häirintään. Häirinnällä on muuton alkuvaiheessa olut hyvä teho, mutta hanhimäärän kasvaessa pelotteet eivät enää ole pitäneet hanhia loitolla. Viljelijöiden on mahdollista hakea ELY-keskukselta avustusta luonnonsuojelulailla rauhoitettujen lajien aiheuttamiin vahinkoihin. Tästä vuodesta alkaen avustushakemuksia käsitellään kahdesti vuodessa ja ensimmäinen hakuvaihe päättyy toukokuun lopussa. Hakemuksia voi jättää myös tämän jälkeen vuoden loppuun saakka. Kuntien maaseutuviranomaiset ja ELY-keskus arvioivat parhaillaan tiloilla syntyneitä vahinkoja hakemuskäsittelyä varten.

Alkuvuonna 2019 ELY-keskus maksoi viljelijöille 485 000 € avustuksia viime vuoden vahingoista. Summa oli noin puolet koko maan rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen avustuksista.

Ympäristöministeriö tiedotti juuri erikseen korvausmenettelyn kehittämistarpeista:

Lisätietoja

Luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen, puh. 0295 026 214, mika.pirinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa