Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Maanteiden talvihoitoon luvassa parannuksia tänä talvena (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Maanteiden talvihoidon rahoitustason merkittävä nosto ja uudet toimintalinjat tuovat parannuksia maanteiden talvihoitoon.

Vuoden 2019 alussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus nosti talvikunnossapidon hoitoluokkia useilla teillä, yhteensä noin 1500 kilometrin matkalla. Lisäksi tänä syksynä nousevat valtatien 5 hoitoluokka Kuusamon ja Rukan välillä sekä juuri korjausvelka-hankkeena valmistuneen maantien 849 hoitoluokka Kiimingin ja Yli-Iin välillä.

"Talvikauteen 2017–2018 verrattuna käytämme tänä talvena noin 1,6 miljoonaa euroa enemmän maanteiden talvihoitoon", kertoo johtaja Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Kyse on merkittävästä korotuksesta, sillä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus käyttää Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen maanteiden talvihoitoon tänä talvena yhteensä noin 17 miljoonaa euroa. Lisäpanostukset ovat saaneet kiitosta myös tienkäyttäjiltä.

"Tienkäyttäjien tutkimuksen mukaan viime talvena yksityishenkilöistä 49 % oli tyytyväisiä talvikunnossapitoon, kun toissatalvena tyytyväisiä oli 28 %. Haluamme jatkaa tätä kehitystä", Mäkikyrö sanoo.

Parannuksia luvassa myös tulevina vuosina

Vuoden 2019 alussa uudistuneiden talvihoidon toimintalinjojen ja laatuvaatimusten myötä tulevissa urakoissa talvihoidon taso tulee paranemaan myös alemmissa hoitoluokissa.

Talvihoidon kunnossapito kilpailutetaan viisivuotisina alueurakoina. Kun aikaisempi urakkasopimus umpeutuu, se kilpailutetaan uusien kriteereiden mukaisesti. Tästä johtuen uudistusten käytäntöön vieminen tehdään alueittain vuosien 2019–2023 aikana.

Raskas liikenne huomioidaan aikaisempaa paremmin uusissa toimintalinjoissa. Tavoitteena on muun muassa elinkeinoelämän kuljetusten toimivuuden turvaaminen, liikenneturvallisuus sekä ilmastonmuutoksen huomioon ottaminen.

Vaihtelevien kelien lisäksi kunnossapidon haasteena on päällystettyjen teiden heikko kunto. Päällysteiden kuntoa pyritään parantamaan lähivuosien aikana kasvaneen kunnossapidon rahoituksen avulla ja mukauttamalla suolan käyttöä päällysteiden kestävyyden mukaan.

Lisätietoa

Johtaja Timo Mäkikyrö, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
puh. 0295 038 268
[email protected]


Alueellista tietoa