Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Maaliskuun työllisyyskatsaus: Työttömyys vähenee edelleen ja avoimien työpaikkojen määrä kasvaa - Ulkomaalaistaustaisen työvoiman rekrytointi on välttämätöntä yritysten kasvun turvaamiseksi (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Maaliskuun työllisyyskatsaus osoittaa, että Pohjanmaan ELY-­keskusalueen työttömyys jatkaa laskuaan. Pohjanmaan TE-toimistossa oli kuun lopussa runsaat 7 100 työtöntä työnhakijaa. Se on yli 1 000 (12,5 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on edelleen manner­-Suomen alhaisin (6,2 %). Pienintä työttömyys oli Luodon (1,7 %), Pedersören (2,0 %) ja Närpiön (3,1 %) kunnissa. Avointen työpaikkojen määrä on puolestaan noussut jo pitkään. Maaliskuun aikana Pohjanmaan TE-toimistossa oli avoinna yhteensä noin 7 500 työpaikkaa, mikä oli melkein 950 paikkaa (+ 14,4 %) enemmän kuin vuosi sitten.

Loistavan työllisyystilanteen kääntöpuolena on kuitenkin yhä kasvava työvoimapula. Helmikuussa julkaistun Pk-yritysbarometrin mukaan 60 % Pohjanmaan ja noin 50 % Keski-Pohjanmaan yrityksistä katsoo, että työvoiman saatavuus estää merkittävästi tai jossain määrin yrityksen kasvua. Tarpeitaan vastaavan työvoiman saannin yritykset aikovat Pk-barometrin mukaan turvata panostamalla henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja hyödyntämällä aiempaa enemmän alihankinta- ja toimittajaverkostoja. Lisää työvoimaa aikoo palkata lähes 40 % Pohjanmaan ja lähes 30 % Keski-Pohjanmaan työnantajista.

Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto työskentelevät monella eri rintamalla työvoimapulan taltuttamiseksi. Ratkaisua haetaan muun muassa vaihtoehtoisista koulutusmalleista ja työvoimakoulutuksen ja jatkuvan oppimisen mallien yhteensovittamisesta. Monet alueemme työnantajat tarvitsevat kuitenkin sellaista erityisosaamista ja kokemusta, jota ei yksinkertaisesti ole saatavissa omasta maasta. Pk-yritysbarometrin mukaan kuitenkin vain 10 % Pohjanmaan ja noin 5 % Keski-Pohjanmaan työnantajista ilmoittaa aikovansa hyödyntää ulkomaalaistaustaista työvoimaa.

On panostettava sekä rekrytointiin ulkomailta että jo maassa olevien ulkomaalaisten osaamisen hyödyntämiseen

Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistyi vuoden alusta Talent Coastline -ekosysteemin luominen, jonka tavoitteena on vahvistaa kansainvälisten osaajien houkuttelua Suomeen, kanavoida Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemus yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä innovaatiotoiminnan tueksi ja lisätä työmarkkinoiden avoimuutta, vastaanottavaisuutta ja houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille.

Hyvä esimerkki ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnista oli pari viikkoa sitten järjestetty Finland Works -verkkorekrytointitapahtuma. Kolmisenkymmentä suomalaista ICT-, energia-, rakennus- ja metallialan työnantajaa ja noin 2000 työnhakijaa ympäri Eurooppaa kohtasivat toisensa on-line. Huomattava osa mukana olleista yrityksistä oli Pohjanmaalta. Vaasalainen Prohoc, laaja-alaisesti projektihallinnan palveluita tarjoava insinööritalo, oli yksi tapahtumaan osallistuneista yrityksistä.

- Olemme erittäin tyytyväisiä Finland Works -verkkorekrytointitapahtumaan. Lähtökohtaisesti arvelimme saavamme ehkä parikymmentä hakemusta, mutta niitä tulikin yli sata. Viitisenkymmentä hakijaa oli todella kiinnostavia eli sellaisia, joilla oli tarvittava erityisosaaminen ja kokemus. Eniten kiinnostavia ehdokkaita tuli Kreikasta, Kyprokselta ja Portugalista. Rekrytointiprosessi on edelleen kesken, mutta uskomme, että saamme palkattua jopa kymmenen uutta osaajaa, toteaa myynnistä ja rekrytoinnista vastaava johtaja Iiro Wesslin.

Kansainväliset opiskelijat ovat voimavara, joka pitää ehdottomasti saada nykyistä paremmin alueemme hyödyksi. Talent Coastline järjestää heille yhteistyössä vaasalaisten korkeakoulujen ja ammattioppilaitosten kanssa 26.4. Work it out! -tapahtuman Vaasan yliopistolla. Tapahtumassa kerrotaan Suomessa työskentelystä ja suomalaisesta työelämästä, esitellään Suomen ja Vaasan seudun työmarkkinoita sekä annetaan neuvoja ja vinkkejä työnhakuun. Puhujina on monia eri asiantuntijoita.

- Tapahtuman "special guest" on Joel Willans, mies Very Finnish Problems -Facebook-sivun ja -kirjojen takaa, kertoo Talent Coastline -päällikkö Francesca Cucinotta.

Lue koko katsaus täältä

Briefly in English

Lisätietoja:
Marja-Riitta Vest, Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja, puh. 040 539 6695
Mika Palosaari, TE-toimiston johtaja, puh. 0295 056 150
Francesca Cucinotta, Talent Coastline -päällikkö, puh. 0295 020 8646


Alueellista tietoa