- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Etelä-Savon ELY-keskuksesta haettavissa avustuksia (Etelä-Savo)
Etelä-Savon ELY-keskuksesta voi hakea harkinnanvaraista avustusta seuraaviin tarkoituksiin:
- rakennusperinnön hoitoon
- saariston ympäristönhoitoon
- pohjavesialueiden suojelusuunnitelmiin
- vesistökunnostusten ja vesien hoidon toimenpiteiden toteuttamiseen
- vesitalouteen ja vesiluonnonvarojen kestävään käyttöön
Pohjois-Savon ELY-keskuksesta voi hakea avustuksia myös Etelä-Savon alueella toteutettaviin kalataloudellisiin kunnostuksiin. Keski-Suomen ELY-keskukselta voi hakea avustuksia eri puolilla Suomea toteutettaville ympäristökasvatus- ja -valistushankkeille.
Avustushakemukset on toimitettava ELY-keskuksiin viimeistään 2.12.2019. Avustuksia myönnetään edellyttäen, että eduskunta osoittaa vuoden 2020 talousarviossa niihin määrärahat.
Haettavana olevat avustukset
Rakennusperinnön hoito
Rakennusperinnön hoitoavustusta voidaan myöntää korjauksiin, joilla edistetään arvokkaan rakennusperinnön säilymistä rakennuksen suojeluarvojen mukaisella tavalla. Tällaisia korjauskohteita ovat esimerkiksi vesikaton, rungon ja ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden ja ovien tai tulisijojen kunnostaminen. Avustusta voivat hakea rakennuksen yksityiset omistajat ja rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt omistamiinsa rakennuksiin.
Saariston ympäristönhoito
Avustusta on haettavissa saariston ympäristönhoitoon sellaisiin toimenpiteisiin, jotka koskevat saaristoluonnon ja -maiseman säilyttämistä tai parantamista. Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella saaristoa on Enonkoskella, Hirvensalmella, Mikkelissä, Puumalassa, Savonlinnassa ja Sulkavalla. Avustusta voivat hakea saaristokunnat, saaristokunnan jäsenet sekä luonnonsuojelu- ja ympäristönhoidon edistämisyhdistykset ja -säätiöt.
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien avulla pyritään ehkäisemään pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvaamaan esiintymän antoisuuden säilyminen ennallaan. Suojelusuunnitelmien laatiminen on tärkeintä riskipohjavesialueille sekä vedenhankintaa varten tärkeille ja vedenhankintaan soveltuville pohjavesialueille. Avustusta voidaan myöntää pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen ja suunnitelmien päivittämiseen. Tukea voidaan myöntää kunnalle.
Vesistökunnostukset ja vesien hoidon toimenpiteiden toteuttaminen
Vesien hyvän tilan tavoite edellyttää monissa järvi-, joki- ja pienvesikohteissa ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä vesien kunnostustoimia. Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka paikallisesti ja alueellisesti kokonaisuutena arvioiden vaikuttavimmin edistävät vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä. Tavoitteiden toteuttamiseksi kuntien, kalatalousalueiden, osakaskuntien, yritysten, yhdistysten ja muiden paikallisten toimijoiden toiminta on tärkeää. Tukea voidaan myöntää myös yhteistyöverkostojen toiminnan kehittymiseen. Hankkeiden arvioinnissa on eduksi, jos toimenpiteiden tarve on tunnistettu vesienhoidon toimenpideohjelmissa, kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen kohdistuu riski ja toimenpiteillä saavutetaan merkittäviä hyötyjä, jotka palvelevat mahdollisimman laajasti alueen asukkaita ja virkistyskäyttäjiä.
Vesitalous ja vesiluonnonvarojen kestävä käyttö
Vesitaloushankkeiden tavoitteena voi olla esimerkiksi tulva- ja kuivuusriskien vähentäminen, vesistöjen monipuolisen käytön edistäminen, vesistöön jääneistä rakenteista tai materiaaleista aiheutuvan vaaran vähentäminen tai aiemmin valtion tuella toteutetun toimenpiteen täydentäminen tai siitä aiheutuneiden haittojen vähentäminen. Etusijalla ovat laajaa käyttäjäjoukkoa palvelevat vesitalouden riskien hallintaa, alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai virkistyskäyttöä parantavat hankkeet. Tukea on mahdollista suunnata myös tulvasuojelun ja peltojen vesienhallinnan edistämiseen. Tukea voidaan myöntää myös vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviin kehittämis-, kokeilu- ja vienninedistämishankkeisiin sekä vesihuollon alueellisen yhteistyön ja innovatiivisten julkisten hankintojen sekä niihin liittyvien toimintamallien kehittämiseen.
Kalataloudelliset kunnostukset
Pohjois-Savon ELY-keskukselta voi hakea avustusta kalataloudellisiin kunnostuksiin. Kalataloudellisissa kunnostuksissa avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, joiden tavoitteena on edistää kalan kulkua, kalakantojen luontaista lisääntymistä tai parantaa mahdollisuuksia kestävään kalastukseen. Hankkeilla pyritään erityisesti vahvistamaan uhanalaisten tai vaarantuneiden kalakantojen elinvoimaisuutta. Avustettavia hankkeita voivat olla esimerkiksi kalakantojen luontaisten lisääntymisalueiden kunnostaminen, kalateiden rakentaminen ja vaelluskalojen luontaisen elinkierron turvaaminen. Etusijalle asetetaan kohteet, jotka on mainittu kansallisessa kalatiestrategiassa, kalataloudellisissa kunnostusohjelmissa tai Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmassa. Tuettavilla hankkeilla toteutetaan myös kansallista ohjelmaa vaelluskalakantojen elvyttämiseksi.
Ympäristökasvatus ja -valistus
Keski-Suomen ELY-keskukselta voi hakea avustuksia eri puolilla Suomea toteuttaville ympäristökasvatus- ja ‑valistushankkeille. Ympäristökasvatuksen ja ‑valistuksen hankeavustusta voidaan myöntää valtakunnallisesti tai alueellisesti merkittäville kokeilu- tai kehittämishankkeille. Hankkeissa voidaan esimerkiksi luoda uusi toimintamalli, tuote tai kasvatus- ja valistusmateriaali. Tämän vuoden haussa painotetaan hankkeita, jotka edistävät ilmastokasvatusta ja aktiivista ilmastokansalaisuutta, luonnon monimuotoisuuden merkityksen ymmärtämistä ja monimuotoisuutta tukevia tekoja tai osallisuutta kulttuuriympäristöjen hoidossa ja kokemisessa ja kulttuuriympäristön hyvinvointivaikutusten huomaamista.
Haku
Hakemukset on toimitettava viimeistään 2.12.2019. Hakuajan jälkeen toimitettuja hakemuksia voidaan ottaa huomioon määrärahojen salliessa.
Avustushakemukset suositellaan täytettäväksi ensisijaisesti sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelun kautta. Hakuohjeet ja -lomakkeet ovat ELY-keskuksen verkkopalvelussa osoitteessa ely-keskus.fi > Palvelut > Rahoitus ja avustukset > Kalatalous/Ympäristö > Rahoitus ja avustukset
Toimitusosoitteet:
- Etelä-Savon ELY-keskus: kirjaamo.etela-savo(at)ely-keskus.fi tai postitse Etelä-Savon ELY-keskus, kirjaamo, PL 164, 50101 Mikkeli.
- Pohjois-Savon ELY-keskus (kalataloudelliset kunnostukset): kirjaamo.pohjois-savo(at)ely-keskus.fi tai postitse Pohjois-Savon ELY-keskus, kirjaamo, PL 2000, 70101 Kuopio.
- Keski-Suomen ELY-keskus (ympäristökasvatus ja -valistus): kirjaamo.keski-suomi(at)ely-keskus.fi tai postitse Keski-Suomen ELY-keskus, kirjaamo, PL 250, 40101 Jyväskylä.
Linkit
- Rahoitus ja avustukset - Ympäristövastuualue
- Avustukset vesistö- ja kalataloushankkeisiin
- Kuulutus ympäristöhallinnon vuoden 2020 valtionavustuksista (ym.fi)
- YM:n ohje vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden avustamisesta (pdf, 1031 kt)
- Valtioneuvoston asetus vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta (714/2015, finlex.fi)
- Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelma 2016-2021 (ymparisto.fi)
- Kansallinen kalatiestrategia (mmm.fi)
- Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustukset
Lisätietoja:
Yhteyshenkilöiden sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Rakennusperinnön hoito: Laura Hesso p. 0294 024 193, Tiina Roitto, p. 0295 024 227
Saariston ympäristönhoito: Laura Hesso p. 0295 024 193, Tiina Roitto, p. 0295 024 227
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat: Panu Ranta p. 0295 026 220, Vesa Rautio p. 0295 024 225
Vesistöjen kunnostus ja vesien hoito: Liisa Muuri p. 0295 024 029, Pertti Manninen p. 0295 024 209, Juho Kotanen p. 0295 024 192, Pekka Sojakka p. 0295 024 233, Vesa Rautio p. 0295 024 225
Vesitalous ja vesiluonnonvarojen kestävä käyttö: Varpu Rajala p. 0295 024 224, Ari Luukkonen p. 0295 024 204, Vesa Rautio p. 0295 024 225, Esa Pekonen p. 0295 024 159
Kalataloudelliset kunnostukset: Teemu Hentinen p. 0295 024 037
Ympäristökasvatus ja -valistus: Tanja Tuulinen, p. 0295 024 669
Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, p. 0295 020 900, ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 22.10.2019