Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Vähemmän sinilevähavaintoja Pohjalaismaakunnissa (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle on ilmoitettu vähemmän sinilevähavaintoja viikolla 32 verrattuna edellisviikkoon, mikä voi johtua siitä, että sää on viilentynyt ja muuttunut tuulisemmaksi. Sinilevää on havaittu useammalta kohdalta Ähtärinjävellä, ja tiistaina havaittiin pieni sinileväkukinto Seinäjärvellä. Pohjalaismaakuntien muilla vakioleväseurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Kansalaisilta ei myöskään ole tullut sinilevähavaintoja tämän viikon aikana.

Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma suosii sinilevää, ja sinileväkukintoja voi esiintyä myös muilla alueilla kuin raportoiduilla. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisellä ajankohdalla.

Pintaveden lämpötila on 20,1 °C Lappajärvellä. Hinjärvellä pintaveden lämpötila on 18,5 °C. Ähtävänjoen suulla pintaveden lämpötila on 20,6 °C. Kokkolan edustan merialueella pintaveden lämpötila on 20, 4 °C.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilannetta 25 virallisella havaintopaikalla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havaintopaikoista 9 sijaitsevat merialueella.

Levätilannetta seuraa joka viikko kokeneet, vapaaehtoiset havainnoitsijat ja näytteenottajat sekä ELY-keskuksen ja kuntien virkamiehet. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voidaan ilmoittaa leväpuhelimeen puh. 0295 027 990. Omia levähavaintoja voidaan myös tallentaa Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.  

Lisätietoja:


Alueellista tietoa