Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Tornionjoella ja Ounasjoella tulvatilanne kriittinen (Lappi)

Tornionjoella varaudutaan tulvatilanteen pahenemiseen, koska vedenpinta nousee noin 20 cm vuorokaudessa. Kittilässä Ounasjoen tulvatilanne on edelleen kriittinen ja kunnassa harkitaan evakuointitarvetta.

Tornionjoella varaudutaan tulvatilanteen pahenemiseen

Lapin ja Haaparannan pelastuslaitokset, Tornion ja Haaparannan kaupungit sekä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat varautuneet eri tavoin tulviin Tornio-Haaparanta -alueella. 

Tornionjoen vedenpinta nousee noin 20 cm vuorokaudessa.  Veden nousu on hieman hidastunut ja tämän hetkisen ennusteen mukaan tulvahuippu jäänee korotetun tulvapenkereen (45 cm) alapuolelle. Lähipäiville ei ole ennustettu suuria sateita Tornion vesistöalueelle, mutta torstaille ja perjantaille sateita on luvassa. Mikäli vedenkorkeus uhkaa nousta Näränperän tulvapenkereen tasolle, Näräntien kulku katkaistaan ja tiepenkkaa korotetaan.

Tornion kaupunki on rajoittanut viikonloppuna ajoneuvoliikennettä Uitonrannan alueelle tulvansuojelutöiden takia. Parhaillaan selvitetään, onko kotihoidon asiakkaita tulvavaara-alueella sekä välitetään tietoa tulvasta koululaisille. Myös Haaparannan kaupunki on varautunut tulviin vastaavasti.

Riskialueen asukkaille on lähetetty tekstiviestit sekä Suomen että Ruotsin puolella. Riskialueen asukkaiden tulee seurata tiedotteita ja välttää tarpeetonta liikkumista riskialueella.

Kittilässä harkitaan evakuointitarvetta

Kittilässä Ounasjoen tulvatilanne on edelleen kriittinen. Kittilän kunta arvioi evakuointitarvetta 14.5. illalla yhdessä Lapin ELY-keskuksen, Tulvakeskuksen ja pelastuslaitoksen kanssa. Ounasjoen vedenkorkeuden nousu on kuitenkin hidastunut ja nyt arvioidaan, että vedenpinta kääntyy Kittilässä laskuun alkuviikosta. Rovaniemen alueella vedenpinnan oletetaan vielä nousevan noin 40 cm. 

Kemijoen virtaamien nousu rauhoittuu

Kemijoen virtaamien nousu vaikuttaa rauhoittuneen. Kemijärvelle on haettu lupa ylittää vedenkorkeuden yläraja, jotta virtaamaa voidaan osaltaan pienentää.

Ivalojoen virtaamat laskevat

Ivalossa virtaamat ovat kääntyneen laskuun. Jos loppuviikon sateet toteutuvat ennusteen mukaisesti, Ivalojoen vedenpinta laskee kohti kesävedenkorkeuksia.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh 0295 037 282

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 731

Pelastusjohtaja Harri Paldanius, Lapin pelastuslaitos, p. 040 765 4967


Alueellista tietoa