Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevähavaintoja edelleen usealla havaintopaikalla Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Viikolla 32 havaittiin runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähän sinilevää havaittiin 10 valtakunnallisella levähavaintopaikalla, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä), Maatialanlahdella (Nokia), Lehtiniemessä (Nokia), Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala) ja Rantaperkiön uimarannassa (Tampere). Vähäisiä levähavaintoja tehtiin lisäksi Nokialla Tottijärvessä, Sastamalan Houhajärvessä ja Näsijärvessä Elianderin rannassa.  Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaali määrä.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Lempäälän Mäyhäjärvestä sekä Pyhäjärven uimarannoilta Reipistä, Loukolahdelta, Turrista ja Rantaniitystä.

Kalakuolemat

Viime aikoina lehdissä on uutisoitu Pyhäjärven kalakuolemista, joissa levät ovat olleet yksi vaikuttava tekijä. Hajotessaan sinilevät kuluttavat happea. Lämmin pintavesi sisältää luontaisestikin vähemmän happea ja korkeammassa lämpötilassa kalojen hapentarve on myös suurempi.

Kalakuolemia on ollut mm. Pyhäjärvellä Vakkalanselällä, Sorvanselällä, Toutosen Ilmosenniemellä sekä Palhon nokan pohjoisrannalla. Levien lisääntyminen, korkea veden lämpötila ja muutokset veden happamuudessa ovat heikentäneet kalojen vastustuskykyä. Heikentynyt vastustuskyky ja kalan stressitila antavat erilaisille pieneliöille hyvät edellytykset lisääntymiselle, mikä saattaa johtaa kalojen kuolemaan.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki: jarviwiki.fi


Alueellista tietoa