Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Ähtärinjärven leväkukinta on vähentymässä (Pohjalaismaakunnat)

Pieniä sinilevämääriä (syanobakteereja) on havaittu useammassa paikassa Ähtärinjärvellä useamman viikon ajan, mutta tällä viikolla ei ole raportoitu runsaista sinileväkukinnoista. Pienten sinileväkukintojen määrä on myös vähentynyt alueella. Muilla vakituisilla leväseurantapaikoilla ei myöskään ole havaittu sinilevää. Ruotsin meteorologisen instituutin SMHI:n mukaan merialueella esiintyi sunnuntaina pintakukinta pitkin Länsi-Suomen rannikkoa Merenkurkkuun asti, ja ennusteen mukaan riskinä oli, että kukinta ajautuu idemmäksi Pohjanmaan rannikkoa kohti. Viikon alku oli tuulinen ja osittain pilvinen, eikä pintaesiintymiä havaittu alueella.

Lauantaina tehtiin epätavallinen havainto punaisesta kukinnasta Mustasaaren fladassa. Analyysin mukaan kukintaa aiheutti yksisoluinen organismi Euglena-suvusta, joka voi massaesiintymänä makeassa vedessä värittää veden hyvin voimakkaasti.

Pintaveden lämpötila on edelleen laskenut viime viikon aikana. Hinjärvessä pintaveden lämpötila on nyt 14,3 °C. Lappajärvessä pintaveden lämpötila 17,1 °C. Merialueella Maalahden edustalla pintaveden lämpötila oli maanantaina 16 °C.

Sinileväkukintoja voi edelleen esiintyä elokuussa ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista.  Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma on sinilevälle suotuisa. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinileväkukintoja voi esiintyä myös muilla kuin tässä mainituilla alueilla. Leväseurannan havainnot kertovat ainoastaan kyseisen ajankohdan levätilanteesta havaintopaikalla.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilannetta 25 virallisella havaintopaikalla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voidaan ilmoittaa leväpuhelimeen puh. 0295 027 990. Omia levähavaintoja voi myös tallentaa Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja:


Alueellista tietoa