Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Alkuviikon vesisateet hidastaneet sinileväesiintymien muodostumista Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla sinilevähavaintoja ei ole tehty Varsinais-Suomen ELY-Keskuksen vakioseurantapaikoilla. Myös Köyliönjärvellä viime viikolla havaittu sinilevä on kadonnut. Alkuviikon runsaat vesisateet ovat hidastaneet sinileväesiintymien muodostumista, myös viileät vedet hillitsevät vielä sinilevien kasvua. Erityisesti sisävesillä sinilevätilanne on aikaisempien vuosien keskiarvoa parempi. Meressä tilanne puolestaan on tavanomainen aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Siitepölyä on vielä runsaasti liikkeellä ja sitä kerääntyykin usein vesistöjen pinnalle sinilevä kaltaisina lauttoina. Mädäntyessään siitepöly voi myös haista erittäin pahalle, mutta se eroaa kuitenkin sinilevästä koostumuksensa ja värinsä puolesta. Siitepöly on kellertävää tai ruskeaa, eikä hajoa samalla tavalla pieniksi hippusiksi kuin sinilevä sitä koskettaessa.

Kesän edetessä sinilevien määrä saattaa lisääntyä sisävesillä ja merialueilla. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen aluksi viiruja ja lopulta lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun maalia muistuttavan kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi, tai jopa turkoosiksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat tikulla koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Myös lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää. Uimisen jälkeen on myös hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Uimista on kuitenkin syytä välttää jos vedessä on runsaasti sinilevää

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Niko Kallio                                         0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel            0295 022 879


Alueellista tietoa