Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Päijänteellä vedet alhaalla ehkä koko kesän (Päijät-Häme, Keski-Suomi ja Kaakkoissuomi)

Päijänteen vedenkorkeus on jäämässä kesällä selvästi tavanomaista alemmaksi

Päijänteen vedenkorkeus on tällä hetkellä NN+78,30 ja ennusteiden mukaan vedenkorkeus nousee kesäkuun loppuun mennessä vielä noin 10 cm, jääden kuitenkin pitkän ajan keskiarvosta noin 20 cm. Kalkkisista Kymijokeen purkautuva vesimäärä on noin 160 m3/s, mikä on noin 80 m3/s ajankohdan tavanomaista vesimäärää vähemmän. Säännöstelypato on kokonaan kiinni ja vedet purkautuvat vain luonnonkoskesta.

Veden vähyys johtuu talven tavanomaista pienemmästä lumimäärästä ja kevään vähäisistä sateista. Lumen vesiarvon maksimi oli talvella noin 70 mm, kun se on keskimäärin noin 100 mm. Toukokuu oli Päijänteen valuma-alueella vähäsateinen. Valuma-alueen kuukauden sademäärä oli vain 17 mm, kun toukokuun pitkän ajan sademäärä on keskimäärin 41 mm. Myös kesäkuu on alkanut vähäsateisena. Alkukesän runsaat sateet voivat vielä korjata vesitilannetta.

Kymijoen virtaama Kuusankoskella on tällä hetkellä noin 220 m3/s ja virtaaman ennustetaan painuvan kesäkuun aikana alle 200 m3/s. Kesäkuun pitkän ajan keskimääräinen virtaama on normaalisti 300-360 m3/s.

Myös Mäntyharjun ja Valkealan reittien järvien vedenkorkeudet ovat tavanomaista alhaisemmat

Mäntyharjun reitin alaosalla olevien järvien Niska- ja Suolajärven sekä Vuohijärven vedenkorkeudet ovat olleet voimakkaassa laskussa tulovirtaamien pienentyessä. Niska- ja Suolajärven vedenkorkeus on noin 30 cm ajankohdan pitkän ajan keskiarvon alapuolella ja ennusteen mukaan vesimäärät ja vedenkorkeudet ovat edelleen laskussa. Niska- ja Suolajärven säännöstelyluvan alarajaan on haettu muutosta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä on kuitenkin valitettu eikä korkeampaa alarajaa voida vielä ottaa käyttöön. Vuohijärven vedenkorkeus on noin 20 cm ajankohdan tavanomaista vedenkorkeutta alempana ja ennusteiden mukaan vedenkorkeus laskee vielä kesäkuun aikana noin 10 cm.  

Valkealan reitin latvalla olevat Ylä- ja Ala-Kivijärvi ovat noin 15-20 cm tavanomaista vedenkorkeutta alempana ja molempien järvien korkeus on ennusteiden mukaan edelleen laskussa.

Saimaan vedenkorkeudet tavanomaisia

Kuolimon vedenpinta on ajankohtaan nähden harvinaisen alhaalla. Kesäkuussa se on ollut tätä alempana vain 1940- ja 1970-luvuilla. Vuonna 1993 vedenkorkeus oli melkein yhtä alhaalla.

Saimaan vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja jatkaa alkukesälle tyypillistä hidasta nousua. Ennusteen mukaan Saimaan pinta nousee kesäkuun loppuun mennessä 5-10 cm tämänhetkistä tasoa korkeammalle.

Linkkejä:

Lisätietoja:

  • Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi, puhelin  0295 029 260
  • Johtava vesitalousasiantuntija Jukka Höytämö, puhelin  0295 029 235
  • sähköpostit: [email protected]

 

 


Alueellista tietoa