Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Suurissa järvissä vedenpinnat hitaassa nousussa (Etelä-Savo)

Etelä-Savossa suurissa järvissä, kuten Puulassa ja Saimaassa, vedenpinnat ovat vielä noususuunnassa. Saimaan pinta (NN +75.81) on tällä hetkellä +7 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan Saimaan pinta nousee kesäkuun loppuun mennessä 5-30 cm tämänhetkistä tasoa korkeammalle. Puulassa vedenpinta (NN + 94.50) on -11 cm ajankohdan keskiarvon alapuolella ja kääntynyt nousuun. Keskiennusteen mukaan Puulan pinta kohoaa kesäkuun loppuun mennessä kymmenisen senttiä, todennäköisesti enintään 15 cm. Pienemmissä latvajärvissä vedenkorkeudet ovat saavuttaneet kevään huippunsa ja ovat jo monin paikoin lähteneet laskusuuntaan.

Kevättulvat jäivät tavanomaista pienemmiksi talvella kertyneen normaalia vähäisemmän lumimäärän vuoksi. Toukokuu on ollut vähäsateinen, mikä on pienentänyt valuntaa ja tulovirtaamia järviin. Alkukesän sademäärät vaikuttavat vedenpintojen laskunopeuteen, mutta monilla järvillä vedenpintojen ennakoidaan olevan alkukesällä normaalia alempana.

Pohjaveden pinnat ovat maakunnassa hieman alle ajankohdan keskitason. Useimmilla pohjavesi-alueilla huippu on saavutettu ja kesäkuussa vedenpinnat lähtevät laskusuuntaan.

Järvivedet ovat kevään viileistä säistä johtuen asteen tai pari tavanomaista viileämpiä. Maakunnan suuremmissa järvissä pintaveden lämpötila on tällä hetkellä 6-9 astetta. Lämpenevä sää nostaa pintaveden lämpötiloja nopeasti etenkin pienemmissä ja tummavetisissä järvissä.

Lisätietoja:

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 192
Vesitalousasiantuntija Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 224
Vesistöasiantuntija Antti Haapala, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 173


Alueellista tietoa